Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordisk allianse vil stoppe fri frakt fra Kina

Netthandel

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen og kolleger fra næringsorganisasjoner fra resten av Norden  krever nå at den eldgamle fraktavtalen som gjør at kinesiske nettbutikker kan sende varer fraktfritt til Norden stoppes.

ANNONSE

Fraktavtalen som gjør det mulig for kinesiske nettbutikker å sende varer fraktfritt til Norden har vært omtalt ved flere anledninger her på Netthandel.no. Leserinnlegget til Hans Petter Faale  "Derfor kan utenlandske nettbutikker sende fraktfritt til Norge" er lest tusenvis av ganger siden det ble publisert i 2014 og er blant våre mest leste artikler noensinne.

Også Posten i Norge har bedt om at det konkurransevridende smutthullet stoppes.

De store næringslivsorganisasjonene i Norden har derimot av ukjente årsaker holdt en lav profil vedrørende dette temaet. Men nå har bjørnene våknet og krever endringer i en avtale som ble inngått allerede i 1874.

For å gjøre det mulig for fattige land å sende post til et høykostland, har vi noe som heter «Union postale universelle», også kjent som Verdenspostkonvensjonen eller Universal Postal Union (UPU). Dette er i dag en del av FN. Dette er en internasjonal avtale fra 1874  som Norge har forpliktet seg til å følge i likhet med nesten alle andre land i verden. Hensikten med avtalen var å gjøre det mulig å sende viktig post (derfor er grensen kun opptil 2 kilo) problemfritt på tvers av landegrenser, også fra lavkostland til høykostland. Problemet er at den gangen avtalen ble inngått, fantes verken internett eller netthandel - og kinesisk næringsliv var knapt eksisterende.

I et brev som eHandel.se har fått tilgang til, påpeker næringsforeningene Svensk Handel, Dansk Erhverv, Finnish Commerce Federation, SVÞ (Island) og Virke (Norge) at konkurranse er positivt, men at det må skje på like vilkår.

- Vi forstår at den FN-regulerte postordningen ikke er enkel å endre, men vi forstår det slik at beslutningstakerne for den globale postfordelingen vil møtes for å forme fremtiden til den globale postsektoren på Universal Postal Sector i Istanbul fra 20.september til 7.oktober 2016. Kongressen er den høyeste myndigheten i UPU og på møtet vil de vedta en ny verdensomspennende poststrategi og definere regler for internasjonal postutveksling. Den globale poststrategien gjelder for 2017-2020, så det er altså viktig at EU-kommisjonen og og EU/EØS-landene handler nå.

Vibeke Hammer Madsen som er administrende direktør i Virke, har signert for den store norske næringslivsorganisasjonen.

(Foto: Virke)

Del artikkel: