Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn ivrigst på netthandel

Ole Martin N. Evensmo

Nye tall viser store endringer i hvordan nordmenn handler på nett. Her er endringene og noen råd til norske nettbutikker.

ANNONSE

I Norden ble det i løpet av andre kvartal i år handlet for nesten 40 milliarder kroner, noe som er en økning på 23 prosent sammenliknet med samme periode i 2014. Det viser en fersk netthandelsrapport fra logistikkselskapet PostNord. Tallene dekker salget av fysiske varer som blir levert hjem eller hentes i for eksempel butikk.

Aller ivrigst er vi nordmenn. Hele 76 prosent av de spurte, svarte at de hadde handlet på nett i løpet av kvartalet, en økning fra 71 prosent fra 2014. Rett bak finner vi svenskene og danskene (73 prosent), samt finnene (69 prosent). Det er fortsatt den store skjermen vi bruker mest når vi skal handle på nett, men mobilandelen øker raskt om vi sammenlikner tallene fra 2014 og 2015, særlig i Sverige og Norge. Tallene viser at vi flytter handling fra stor til liten skjerm:

Andel av netthandelen i hvert land som skjer via mobil:


Grafen viser at 17 prosent av de norske brukte mobil, mot 11 prosent året før. Helt på toppen er svenskene med 20 prosent mobilbruk. Klikk for å forstørre.

Grafen viser at 17 prosent av de norske brukte mobil, mot 11 prosent året før. Helt på toppen er svenskene med 20 prosent mobilbruk. Klikk for å forstørre.

Vi nordmenn er fortsatt i toppen når det kommer til handel fra utlandet, men av de som handlet på nett, ble andelen som handlet utenlands redusert fra 62 prosent i 2014 til 50 prosent i 2015, viser tallene fra Postnord.  Tallene er dog uklare fordi det er komplisert å definere en utenlandsk nettbutikk. Vet norske kunder at Zalando er tysk og kategoriser de bare en nettbutikk som utenlandsk dersom sidene bruker engelsk tekst?  Tallene fra Postnord viser at nordmenn er mest glade i å handle på nettbutikker i Storbritannia (39 prosent), USA (35 prosent), Kina (33 prosent), Sverige (20 prosent) og Danmark (13 prosent).

Ellers avdekker tallene fra Postnord:

  • Det er liten forskjell i hva slags varer kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland handler på nett. Det er sko og klær som er mest populært å handle på nett, så kommer Media, Elektronikk, Kosmetikk/helse, Sport/fritid, Bil/båt/helse og barneprodukter/leker.
  • Det er små endringer omnikanal-mønsteret fra 20014 til 2015 og på tvers av landene: Postnord-tallene viser at 8-15 prosent av nordiske kunder har prøvd en vare i en butikk før de kjøpte den på nettet. 54-40 prosent har valgte en vare på nett før de kjøpte den i en fysisk butikk.
  • De det ble spurt om hva nordmenn gjorde før de handlet, fortalte rundt 48% at de søkte med Google og 37% at de lette i andre nettbutikker og på prissammenligningstjenster. Bare 5% forteller at de handlet på grunn av tips eller råd fra sosiale medier.
  • Postnord-tallene understreker ikke overraskende at norske kunder foretrekker tilbud på epost (50%), så og si ingen vil ha tilbud på sms (5%)
  • Nordiske ehandelskunder forteller at det er informasjon om når og hvordan varen vil bli levert som er viktigst. At man kan velge selv eller at frakten er gratis angis som noe mindre viktig.
  • Kundene forteller at de viktigste årsak til at de avbrøt et kjøp på nett var at de ble tvunget til å bli medlem og at det dukket opp nye kostnader de ikke hadde fått vite om tidligere.

Her kan du laste ned hele rapporten fra Postnord.

(Foto: Yaymicro)

Del artikkel: