Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn nettsvindlet for nesten 100 millioner

La kundene hjelpe, de digger det!
Ina Kristin Haugen i ClasOhlson (Foto ClasOhlson)
Netthandel

98 millioner kroner er blitt «stjålet» fra nordmenn som handlet på nett ifjor, viser ferske tall fra Finanstilsynet.

ANNONSE

I takt med den stadig økende interessen for netthandel, øker også svindel-interessen blant de med uredelige hensikter. Der det er penger -  er det også alltid banditter.

Svindel med betalingskort via netthandel øker kraftig, kom det frem under torsdagens fremleggelse av risiko- og sårbarhetsanalysen 2015 i Finanstilsynet.

I 2011 var det direkte tapet knyttet til svindel med norske kort i netthandel-sammenheng 24 millioner kroner. Ifjor var tallet steget til 98 millioner kroner.

Dette utgjør mer enn halvparten av de direkte tapene på kortsvindel.  På andre plass blant kjeltringstrekene knyttet til betalingskort finner vi såkalt «skimming» - kopiering av kort - via blant annet minbanker eller betalingsterminaler i butikk.

189 millioner - 45 000 kort

Totalt ble 45 000 norske bank- og betalingskort tappet for 189 millioner kroner i fjor. Det er nesten 50 millioner kroner mer enn hva som ble det begredelige sluttallet fra Finanstilsyent for to år siden.

Sekssjonssjef i Finanstilsynet, Olav Johannessen, sier at svindel i dag øker mer enn kortbruken blant nordmenn.

Antall misbrukte kort i 2011 var 16 784, viser tall fra Finanstilsynet. Det betyr nesten en tredobling av kortsvindel i løpet av de siste fire årene.

Men det koster oss atskillig mer penger enn det som forsvinner i svindelforsøkene.

Finanstilsynet har beregnet kostnaden til behandling av hvert svindlet kort til 2250 kroner for kortutstederen, og 1000 kroner for forbruker.

Det gir totalkostnader på 335 millioner kroner i året, skriver Dagens Næringsliv.

Del artikkel: