Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn sommerhandler for 91,5 milliarder kroner

Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Hovedorganisasjonen Virke anslår at det i år vil bli handlet for 91,5 milliarder kroner i butikker, kiosker og bensinstasjoner i løpet av juli og august.

ANNONSE

- Vi forventer i tillegg at nordmenn vil handle for vel 3 milliarder kroner fra norske og utenlandske nettbutikker og for 2,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i juli og august i år, sier Harald Andersen som er direktør i hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding.

Det betyr at Virke i år forventer en vekst på 3 prosent fra 2013. I 2013 omsatte butikkhandelen nemlig for omtrent 89 milliarder kroner i løpet av de to sommermånedene juli og august. Sommerhandelen i fjor var 4,4 prosent høyere enn i 2012. Salg av mat og drikke sto for nesten halvparten av butikkomsetningen i Norge i 2013.

-Den gode veksten i de to sommermånedene skyldes at været var mer gunstig for butikkhandelen i 2013. Detaljhandelsindeksen viser også at juli sto for en større andel av sommeromsetningen i fjor enn året før noe som skyldes varmt og tørt vær, sier Andersen.

Sommeren er viktig for butikkhandelen, ikke minst i distriktene hvor man er avhengig av turister som legger igjen feriepengene sine.

-Sommergjestene bidrar til et næringsgrunnlag som kommunene ellers ikke ville hatt. Det er med på å skape verdifulle arbeidsplasser til distriktene og sommergjestene setter pris på bredt utvalg i den minste bygd og ytterste øy, fortsetter Andersen.

Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke. Alle tall er inkludert merverdiavgift.

Del artikkel: