Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenns netthandel fra utlandet tredoblet - Virke raser

Nordmenns netthandel fra utlandet tredoblet - Virke raser
IKKE ALLE HANDLER PÅ NETT: Nordmenn brukte 25,6 milliarder svenske kroner på sine handleturer i Sverige i 2017, viser ferske tall HUI Research har laget for Svensk Handel, Region Värmland og Västra Götalandsregionen.
Foto: Yayimages
Magnus Hjelle

Nye tall viser at nordmenns netthandel nær tredoblet seg fra 2011-2017. Virke raser mot at regjeringen oppretholder momsfritaket på pakker under 350 kroner.

ANNONSE

Nordmenn handler på nett som aldri før, men den store økningen av handel fra utenlandske aktører kan også gå hardt utover norske arbeidsplasser. Virke kaller tollfri-grensen en subsidiering av utenlandske nettgiganter. 

– Mens hele Europa går i motsatt retning, beholder norske myndigheter en ordning som i praksis er en subsidiering av utenlandske nettgiganter, på bekostning av norske arbeidsplasser. Samtidig forsvinner stadig flere av nordmenns handlekroner ut av landet. Det er vanvidd, og vi forventer at det ryddes opp i revidert nasjonalbudsjett, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel ifølge en pressemelding. 

Tall fra Norges Bank, SSB og Virke Analyse viser at utenlandshandelen på nett økte 281 prosent fra 2011-2017. I samme periode økte netthandelen i norske nettbutikker med 101 prosent.

Posten oppgir at de i 2017 mottok totalt 15 millioner pakker fra Kina. Nesten alle er oppgitt til å ha en verdi under 100 kroner. Ifølge Tolletaten oppdages det jevnlig juks med verdideklareringen for å få pakker under 350-kronersgrensen.

Andersen mener at det ikke bare er tollfri-grensen som fører til økningen, men også en mengde ulovlige varer.

- Det er ikke bare den avgiftsfrie grensen på 350 kroner som gjør at norsk handel taper konkurransen mot utenlandske nettaktører. De taper også fordi mange utenlandske nettaktører selger varer som inneholder ulovlige stoffer, og som ikke forholder seg til norske regler om helse, miljø og sikkerhet.

– I våre naboland Sverige og Danmark har de i det siste satt økt søkelys på omfanget av ulovlige varer, særlig fra Kina. Av hensyn til helse, miljø og sikkerhet, kan vi ikke la dette fortsette, avslutter Andersen.

Del artikkel: