Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norge og Mølleren Sylvia er først i Norden med «Zero Packaging»-konseptet

Netthandel

Det er ikke altfor ofte man kan si at Norge er en trendsetter i Norden. Men sånn er det med butikken Mølleren Sylvia i Oslo.

ANNONSE

Alle varene du finner i den lille butikken nederst i Hegdehaugsveien i Oslo selges i løsvekt - og er helt uten noen form for plastinnpakning eller emballasje.

Når du skal handle her har du med egen emballasje, eller du kan kjøpe gjenbruksemballasje av driveren Elisabeth Tollisen. Du kan også putte potetene eller quinoaen du handler i nedbrytbare handleposer som kan kastes rett i komposten. Disse kan også kjøpes i butikken som åpnet dørene i september i fjor.

- Har du planer om utvidelse med en nettbutikk?

- Jeg har tenkt tanken, men har foreløpig ingen konkrete planer om det. Jeg skal få den fysiske butikken best mulig før jeg tenker på nett, sier Tollisen til Netthandel.no.

Norge i førersetet


Plukk og pakk i egen boks.

Plukk og pakk i egen boks.

Trenden er spirende, og Norge var først ute i Norden med konseptet som så dagens lys i Islington i London i 2007. Siden har flere europeiske land, blant annet Tyskland og Frankrike, åpnet tilsvarende butikker hvor plast og annen emballasje er bannlyst. Derav navnet «Zero Packaging».

Sverige er noe så sjeldent i nordisk sammenheng ennå ikke kommet på banen, mens Danmark og LØS Marked i København reder grunnen. I sommer planlegges åpningen av en emballasjefri butikk med drøyt 400 forskjellige økologiske produkter fra lokale produsenter. Vin, olivenolje og såpe er tre flytende ting som kan kjøpes med tid og stunder. Bare husk å ta med din egen flaske eller noe å putte varene i. Akkurat som hos Tollisen i Oslo.

Mølleren Sylvia er en uavhengig matbutikk som blant annet selger økologiske gårdsegg, stølsoster, smør, surdeigsbrød fra et mikrobakeri på Bygdøy, frukt og grønnsaker, müsli og et godt utvalg korn, oljer, såper og shampooer.

- Måtte gjøre noe

I Tyskland åpnet Milena Glimbowski og Sara Wolf butikken Original Unverpackt i Kreuzberg, Berlin høsten 2014.

- Det var viktig for oss å gjøre noe for å være en del av en løsning i stedet for å bare uroe seg for jordens kommende undergang, sa Glimbowski under åpningen.

Og det å handle varer uten emballasje er et steg i riktig retning. Osloby skriver at hvert år kaster hver nordmenn i snitt nesten 50 kilo mat, og at hver femte handlepose går rett i søpla. Mange har lyst til å kaste mindre, og her dukker Mølleren Sylvia opp som troll av eske.

Avisen skriver videre  at den søppelfrie livsstilen «zero waste» har fått en stor tilhengerskare, med bloggerne Lauren Singer og Bea Johnson i spissen.

Med jevne mellomrom dukker det opp Twitter-meldinger og Facebook-statuser hvor folk okker og oier seg over hvorfor alt skal være så innpakket. Enkelt sagt;  hvorfor skal det være så mye søppel rundt maten vår?

- Stein for stein

- Når jeg går inn i matbutikker, tenker jeg ofte at det er så lite mat man ser. I stedet er det mye papp, plast og emballasje. Det blir lett å glemme at maten kommer fra jorden, sa Tollisen til Osloby.

 


Fermenteringskrukker kan kjøpes i butikken. Sylting, salting og fermentering for å ta vare på mat har blitt mer og mer populært blant nordmenn.

Fermenteringskrukker kan kjøpes i butikken. Sylting, salting og fermentering for å ta vare på mat har blitt mer og mer populært blant nordmenn.

 

Så vidt hun vet så er hun den eneste butikken i Europa med en liten steinmølle hvor man kan kverne sitt eget mel.

- Men nå må jeg nesten legge på og ta meg av kundene, sier hun før hun avbryter samtalen.

Den lille butikken henter inspirasjon fra besteforeldregenerasjonen og norsk tradisjonsmat. Hun sier at hun nesten ikke har kastet noe mat siden åpningen på sensommeren 2015. Tollisen liker ikke å kaste mat, og har defor vært forsiktig når hun har bestilt ferskvare. Hun er fornøyd med den økende interessen for sylting, salting og fermentering året rundt.

For henne er norsk tradisjonsmat nærmest synonymt med «overlevelsesmat» - mat som kan lagres lenge.

(Foto: Mølleren Sylvia/Facebook)

Del artikkel: