Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norges viktigste nettbutikker 2014

Ole Martin N. Evensmo

Noen av Norges mest kjente netthandelsprofiler har plukket ut det de mener er landets mest betydningsfulle nettbutikker. Se oversikten nå!

ANNONSE

Netthandel.no utfordret et knippe personer med mye kunnskap om det norske netthandelsmarkedet og ba dem plukke ut Norges 50 viktigste nettbutikker, basert på omsetning, eierskap, innovasjon etc. Juryen bestod av Karl Philip Lund, Eric Sandtrø, Anne Murstad, Kenneth Dreyer og Ole Martin N. Evensmo.

Blant nettbutikkene som ikke nådde helt opp, finner vi blant annet Adlibris, Bildeler, Boozt, BR-Leker, Bubbleroom, Byttdekk, Cubus, Deal, Fjellsport, Getinspired, Gina Tricot, Handysize, Hifi-Klubben, Kitchn, KomplettFritid, Ludostore, Onepiece, Platekompaniet, Skittfiske, VNP, VitaeLab, Lensway, Vita, Royaldesign, Adams Matkasse og Toysrus.no for å nevne noen.

Her er Norges 50 viktigste nettbutikker

Apotek1.no: Apotek 1 er landets første og største apotekkjede med en markedsandel på om lag 45 prosent, og har i dag apotek spredt over hele landet. Åpnet nettbutikk i 2011.

Ark.no: Bokkjeden ARK består av mer enn 100 butikker, nettbutikken ARK.no og en egen lese-app. Eid 100% av det børsnoterte selskapet Gyldendal ASA. Om du handler på ARK.no og velger deres "Klikk & Hent!"-løsning, så reserverer du boken og kan deretter hente i valgte butikk etter en time.

Blivakker.noNorges største rene nettbutikk i Norge innen skjønnhet og velvære. Med effektiv markedsføring, gode innkjøps- og utsalgspriser, fri frakt og stort kundefokus utfordrer de tradisjonelle fysiske kosmetikkbutikker. Eies av Netthandelen Holding AS som også eier Netthandelen.no og DrLykke.no.

Blush.noStiftet i 2009 og ble raskt en utfordrer til storesøster Blivakker.no. Eies av Komplett Group og satser tungt i Norge. Vokser raskt.

Bokklubben.no: 1961 ble Norges første bokklubb startet. I dag består Bokklubben av 8 bokklubber, 3 serier, nettbutikkene bokklubben.no og bokkilden.no. Det er forlagene Gyldendal, Aschehoug og Pax som eier Bokklubben.

Brandos.no: Etablert i 2006 i Sverige, og etablerte seg i Norge i 2008. Også tilstede i Finland og Danmark. Brandos ble høsten 2013 solgt til mektige Footway etter å ha slitt med konkursspøkelset i lang tid.

CDON.no: Nordens største nettbutikk for musikk, film og bøker. Selger også mye annet som f.eks kjøkkenuststyr og leker. Eid av det svenske børsnoterte selskapet CDON Group.

ClasOhlson.no: Lanserte i 2012 ny nettbutikk både i Norge og Sverige. Selger alt fra kopipapir til verktøy på nett.

Coolstuff.noCoolStuff.no har eksistert på nett siden 1999. De har som mål å tilby sine kunder de "kuleste, lekreste og mest innovative gadgets på markedet".

Coverbrands.no: Kosmetikkbutikken Coverbrands matcher ikke helt omsetningen til Blivakker.no og Blush.no, men er en sterk utfordrer. Ble belønnet med tittelen ”Årets Gasselle i Oslo” av Dagens Næringsliv for sin lønnsomme og raskt voksende nettbutikk.

Dustin.no / DustinHome.noDustin ble grunnlagt i 1984. Startet opprinnelig med postordresalg av fargede disketter. Har etter hvert utviklet seg til å bli en av Nordens største nettaktører innen elektronikk. Satser på å være en helhetsleverandør av IT-produkter og tjenester og har cirka 1000 ansatte i Sverige, Danmark, Norge og Finland. Dustin.no henvender seg til bedrifter, mens Dustinhome.no retter seg mot forbrukere. Dustinhome.no ble lansert i 2009 og ble blant annet kåret til Årets Nettbutikk av Prisjakt.no sine brukere i 2011 og 3. billigste nettbutikk av Hardware.no i 2012.

Elkjop.noElkjøp er et av lokomotivene innen norsk detaljhandel og deres nettbutikk vokser raskt mye takket være godt samspill med kjedens fysiske butikker. Tilbyr blant annet kundene å bestille på nett og betale og hente i valgfri butikk etter 2 timer. En av Norges største nettbutikker. Eies av Elkjøp Nordic som igjen eies av britiske Dixons.

Ellos.no: Gode gamle Ellos ble stiftet i Sverige i 1947, og eksistert i Norge siden 1983. Mest kjent for sitt postordresalg, men selger nå stadig mer på nett. I sortimentet finner man først og fremst klær og tekstiler, men også en del innen elektronikk, velvære, film og spill.

Enklereliv.no: Enklere Liv er en norskeid kjede med mer enn 30 butikker og nettbutikk i Norge. Satser nå også i Sverige med nettbutikken Enklareliv.se og 7 butikker. Er også tilstede i Danmark med nettbutikken Enklereliv.dk og én fysisk butikk.

Expert.noExpert har hatt noen tunge år, men ser nå ut til å ha fått litt sving på både sine fysiske butikker og sin nettbutikk i den stadig tøffere konkurransen.

Flust.noFlust.no er en videreføring av nettbutikken til fordelsprogrammet Trumf og har over 10 års erfaring med netthandel. Selger alt fra kjøkkenutstyr til barneklær. Flust.no eies av Norges største handelshus, NorgesGruppen.

Footway.noSvenske Footway Group er svært store i Norden på sko. Kjøpte i april 2013 Heppo fra CDON Group, innlemmet den i Footway og styrket dermed sin posisjon i det nordiske markedet. I tillegg eier Footway-konsernet Brandos.no etter å ha kjøpt den populære nettbutikken høsten 2013. Skosalg på nett er i enorm vekst og forventes å øke fra dagens 6% til kanskje opp mot 30% innen få år, spår eierne av Footway.

Gmax.noGmax må tåle å leve i skyggen av XXL. På nett møter de også tøff konkurranse fra en rekke sterke aktører. Juryen har likevel tro på at Gmax med sine fysiske butikker etter hvert vil bli en betydelig aktør også på nett.

Godtlevert.noFerdige middagsløsninger der ingredienser og oppskrifter leveres som pakkeløsning, blir stadig mer populært blant oss travle nordmenn. I Norge er Godtlevert.no mest kjent, men det finnes også andre aktører som Middagshjelpen.no, Bedremiddag.no, Matfryd.no, Middagsposen.no og Toppmat.no. Budsjetterer med nærmere 200 MNOK i omsetning i 2014.

Gymgrossisten.no: Gymgrossisten er Nordens største leverandør av kosttilskudd, helsekostprodukter, treningsklær og treningsredskap. Eies av det børsnoterte svenske selskapet CDON Group. Blant utfordrerne finner vi Proteinfabrikken.no.

HaugenBok.noOmsatte for ca 130 MNOK i 2013. Startet fysisk butikk allerede i 1929. I 1997 åpnet de opp for salg av bokverk på nett, året etter åpnet de nettbokhandel med fullt søk og sortiment. 2009 valgte de å satse utelukkende på nett og ble dermed Norges første rene nettbokhandel. I 2013 ble Haugenbok.no kåret til beste nettbutikk i Norsk Kundebarometers undersøkelse og de endte totalt på fjerdeplass i undersøkelsen som måler kundetilfredshet og lojalitet hos 186 norske bedrifter.

HM.com: Nordmenn elsker Hennes & Mauritz! Kåret til Årets nettbutikk av Bring i 2009, men mye har skjedd siden den gang. Banken Carnegie beregner at selskapet selger på nett for cirka 7,5 milliarder norske kroner på verdensbasis, noe som tilsvarer 5-6 prosent av deres totale salg.

Ikea.no: Den svenske kjempen lanserte nettbutikk i Norge i 2012. Det blir veldig spennende å se hva Ikea kan få til på nett etter hvert.

inkClub.com: Inkclub, inkludert deres mini-butikker dustClub og batteryClub, er ledende på blekkpatroner, tonere, støvsugerposer, batterier og liknende forbruksmateriell. Lansert i år 2000. Eies 100% av det svenske børsnoterte selskapet Ica Gruppen.

Interflora.noI Norge består Interflora av ca 375 fagblomsterhandlere. De er tilsluttet Interflora Inc., verdens største blomsterleverandører.

Jollyroom.noNettbutikken Jollyroom selger barneklær og barneutstyr i hele Norden. Sikter mot ca 200 MNOK i omsetning totalt i 2014 og milliardomsetning på lengre sikt.

Kolonial.noStartet så sent som høsten 2013, men har på rekordtid skapt enormt mye oppmerksomhet rundt salg av mat på nett og sin egen nettbutikk.

Komplett.no: Startet å selge på nett i 1995 og har siden gjort det meget bra. Norges største nettbutikk med nærmere 2 milliarder i omsetning. Kåret til Årets nettbutikk av Bring i 2006 og 2007. Eid av Komplett Group.

Kondomeriet.noSiden 1989 har Kondomeriet vært ledende innen salg av erotiske artikler i Norge. Har i tillegg til nettbutikk, 10 fysiske butikker i Norge. 2.plass i kåringen "Folkets nettfavoritter" i regi av Bring og Posten i 2013, der nesten 13 000 stemte på sin favorittbutikk på nett.

Lefdal.com: Lefdal.com eies av Elkjøp Nordic. Lever i skyggen av storebror Elkjøp, men klarer seg likevel godt i et tøft elektronikkmarked.

Lekmer.noLekmer har ambisjon om å bli den markedsledende aktøren i Norden innen salg av leker på nettet. Lekmer har sitt hovedkontor i Stockholm og lager i Falkenberg i Sverige. Lekmer ble grunnlagt i januar 2006 og eies i dag av det svenske børsnoterte selskapet CDON Group.

Lensit.no: Hevder i alle fall selv at de er markedsledende i Norge innen salg av linser på nett, men markedet er uoversiktelig og inkluderer et hav av konkurrenter som Lensway.no, Extraoptical.com, Lensstore.no og Lenson.no.

Miinto.noNår du handler fra Miinto.no går ordren direkte til din favorittbutikk, som sender deg varen direkte. Miinto.no er i raskt vekst med over 400 butikker online, og samler Norges ledende motemiljø på ett sted. Finnes også i Sverige, Danmark, Nederland og Spania.

MoodsofNorway.comKlær i de underligste farger og fasonger. En av få norske aktører som satser internasjonalt. Har både nettbutikk og fysiske butikker. Blant annet kåret til "Årets bedrift" i regi av Innovasjon Norge i 2013.

Mpx.no: Eid av Komplett Group og dermed illebroren til Komplett.no, men fortsatt en av Norges aller største nettbutikker. Selger tv'er, datamaskiner, foto og mye annet innen elektronikk.

Nelly.comNelly.com er i dag blant Nordens ledende nettbutikker for klær til både kvinner og menn.

Nespresso.noIngen avansert nettløsning, men har en enkel og god mobil/nettbrettbestilling som står for en stor andel av omsetningen. De åpnet nettbutikk først, så fysisk butikk. Også en av få nettbutikker som gir kundene mulighet til å legge inn flere adresser for å få varene levert enten på jobb, hytta eller hjemme.

NetOnNet.no: Kåret til Norges billigste nettbutikk av Hardware.no sommeren 2011 og nest billigst våren 2012. Kåret til "Årets nettfavoritt" i regi av Posten og Bring i 2013. Selger hovedsakelig elektronikk.

Netthandelen.no: Netthandelen.no startet med sin første auksjon i 2002. Før den tid var Netthandelen.no en vanlig nettbutikk. Selskapet startet i 1997, men først i 1999 ble domenet www.netthandelen.no registrert. Eies av Netthandelen Holding AS som også eier Blivakker.no og DrLykke.no.

Retthjem.no: Retthjem.no ble i sin tid startet opp av ICA, men ble etter hvert solgt på grunn av manglende lønnsomhet. Møter stadig tøffere konkurranse fra aktører som Matnet.no, Matbox.no, Supermarket.no, Matenhjem.no, 123levert.no og Kolonial.no.

Siba.noSIBA er en av Sveriges ledende aktører innen husholdningselektronikk. I en test av nettbutikker gjennomført av VG i 2012 ble Siba.no kåret til best i test av 15 norske nettbutikker. Av de tre selskapene som fikk terningkast 6 hadde SIBA best pris, raskest leveranse og raskest retur. Også kåret til "Beste nettbutikk" av Prisjakt.no sine lesere i 2013.

Sportmann.no: Det gamle postordreselskapet har klart overgangen til den digitale verden på en god måte. De har fortsatt sin katalog, men satser i økende grad på netthandel.

Stormberg.comStormberg ble kåret til Årets nettbutikk i 2010 og 2013 av Bring. Selger sports- og turtøy både på nett og gjennom fysiske butikker. Satser nå også internasjonalt.

Stylepit.no: Stylepit.no eies av det danske børsnoterte selskapet Smart Guy. Blant mange utenlandske nettbutikker som selger klær i Norge.

Tretti.no: Tretti.no selger hvitevarer og husholdningsapparater på nett. Stor aktør i Sverige, men foreløpig relativt anonyme i Norge. Eid av det svenske børsnoterte selskapet CDON Group.

Vinmonopolet.no: Vinmonopolet har utviklet seg til å bli en faghandelskjede som mange mener er blant de aller beste. Store ressurser er nedlagt i åpning av nye butikker, og etter hvert også en populær nettbutikk.

XXL.noNorges ledende sportskjede med både en populær nettbutikk og fysiske butikker. Lanserte i 2012 også nettbutikk i Sverige. Utfordres på nett av erkefienden Gmax.no, men også et hundretalls andre konkurrenter.

Zalando.noZalando ble etablert av Robert Gentz og David Schneider i 2008, og selskapets hovedkvarter er lokalisert i Berlin i Tyskland. Startet opp i Norge i 2012 og har på rekordtid etablert seg som en ledende aktører innen kategorien «klær og sko».

Zara.no: Zara er et av de største internasjonale motefirmaene. Eid av Inditex-gruppen, en av de største distribusjonsgruppene på verdensbasis. Åpnet sin første butikk i Norge i 2006. Den norske nettbutikken ble åpnet i 2011.

X-Life.noUtfordrer på sports- og fitnessmarkedet. Høy omsetning, kreativ markedsføring og dyktige mennesker.

Følgende nettbutikker er utelatt for å begrense omfang og kompleksitet: Helt utenlandske nettbutikker, markedsplasser, bedrifter som i hovedsak selger til bedrifter og nettbutikker som i hovedsak selger tjenester og ikke fysiske varer.

Artikkelen inneholder kommersielle linker, i henhold til våre redaksjonelle retningslinjer. Valg av nettbutikker er kun basert på redaksjonelle vurderinger.

Del artikkel: