ANNONSE

Norske banker mistenkt for ulovlig samarbeid - ESA åpner sak

Norske banker mistenkt for ulovlig samarbeid - ESA åpner sak
Netthandel

Store, norske bank- og finansaktører risikerer bøter for mulig regelbrudd på avtaler om nettbetaling.

ANNONSE

ESA mener mener DNB, Nordea, Finans Norge og BankID kan ha brutt kartellforbudet gjennom avtaler om betaling på nett, skriver NTB.

Mistanken, som ligger til grunn for at ESA åpner en sak, skyldes samarbeid som kan ha utestengt nye tjenester for nettbetaling som er billigere å bruke for nettbutikkene.

EFTAs overvåkningsorgan åpner nå sak mot de fire norske. I tillegg skal ESA granske Bits, som eies av Finans Norge.

- I vår sak er det snakk om et billig alternativ som gjør at man kan betale direkte fra bankkontoen mye enklere enn det som er mulig i Norge i dag, uten å måtte bruke betalingskort eller å måtte opprette egen konto, forklarer konkurransedirektør Gjermund Mathisen i ESA til NTB.

Han mener dette er en type tjeneste som bør slippes til for å styrke konkurransen om nettbutikkene som kunder, og på den måten få lavere kostnader.

Svenske Trustly som klaget dem inn

Svenske Trustly, en leverandør av betalingstjenester på nett, klaget inn saken til ESA da de mente de ble forhindret fra å selge sine tjenester i Norge.

Ifølge NTB er svaret fra DNB at Trustlys løsning måtte stoppes av sikkerhetsgrunner. Den norske storbanken mente at dette ville gjøre det mulig for svenskene å få tilgang og kjennskap til norske kunders innloggingsdetaljer, og at dette ville være i strid med lover og regler overfor BankID.

Trustly skal ifølge DNB ha fått tilbud om en annen løsning som gjorde at de overfornevnte innloggingsdetaljene ikke ble avslørt for andre.

ESAs konkurransedirektør er i likhet med de norske bankene enig i at tjenester som ikke er trygge, heller ikke skal slippes til på markedet.

Men han minner om at Trustly er et registrert selskap, underlagt det svenske finanstilsynet, som gjennom mange år har gjennomført millioner av betalinger i 29 andre europeiske land.

Han sier til NTB at de vil undersøke nøye om det er grunnlag for utestenging i denne saken.

Kan ilegge bøter

Det understrekes fra ESA-hold at de ennå ikke har kommet frem til noen konklusjon.

Om det skulle vise seg at de norske bank- og finansaktørene har brutt konkurransereglene, er ESAs sanksjonmidler sviende bøter og prestisjenederlag for de som må stå skolerett og vise at de ikke har gjort noe klanderverdig.

Dette er ESA:

  • EFTA Surveillance Authority (ESA) er EFTAs overvåkningsorgan.
  • ESA kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen, som gir landene tilgang til det indre markedet i EU.

(Foto: DNB/pressebilder)

Del artikkel: