Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norske investorer inn i svensk matgigant

Ole Martin N. Evensmo

Vi har ved flere anledninger skrevet om svenske Linas Matkasse som har vært på jakt etter nye eiere. Nå bekrefter investeringsselskapet Herkules Capital at de kjøper 30 prosent av selskapet.

ANNONSE

Det har blant annet blitt spekulert i hvorvidt Axfood med Reitangruppen som nest største eier ville kjøpe seg inn i det fremgangsrike selskapet som også eier 71 prosent av den norske matvaresuksessen Adams Matkasse. Også tyske Hello Fresh som eies av Rocket Internet, har vært omtalt som en mulig kjøper.

Begge trakk seg imidlertid ut av kampen da det viste seg at prisen på selskapet ville bli på minst 750 millioner svenske kroner, noe som var langt over det første prisestimatet på 400 millioner kroner.

Linas Matkasse omsatte i 2014 for 670 millioner svenske kroner. Selskapet gikk 975 454 kroner i minus, men det inkluderer en mislykket satsing i Tyskland og England, samt store investeringer i det norske markedet. Sistnevnte har imidlertid vist seg å være et vellykket grep. Adams Matkasse omsatte i fjor for godt over 100 millioner kroner og vokser ekstremt raskt.

Et selskap som derimot ikke lot seg skremme vekk av den stive prisen, er det norske investeringsselskapet Herkules Capital som blant annet eier Tilbords-kjeden. Ifølge Dagens Industri kjøper Herkules 30 prosent av selskapet for vel 300 millioner svenske kroner. Det er det svenske investeringsselskapet Creandum og tyske Acton Capital, samt gründerne og søskenparet Niklas Aronsson Lina Gebäck som selger til det norske selskapet, opplyser Linas Matkasse.

Det betyr at selskapet totalt sett verdsettes til 900 millioner svenske kroner (dvs cirka 850 millioner norske kroner).

- Linas Matkasse har en fantastisk finansiell og varemerkemessig historie, samt et enormt vekstpotensial både i og utenfor Norden. Jeg er imponert over selskapets innovasjonskraft, selskapskultur og kompetente ledelse. Det gjør at vi investerer i Linas Matkasse, slik at vi kan bidra til å ta selskapet til neste steg. Et steg som godt kan være en fremtidig børsintroduksjon, sier Sverre Flåskjer, Managing Partner på Herkules Capital i en pressemelding.

Avslutningsvis kan vi nevne at nylig skrev Dagens Næringsliv om Kolonial.no som før sommeren hentet inn 11,5 millioner kroner fra investorer i en emisjon, noe som priser den kjente matbutikken til 200 millioner kroner. Kolonial.no har en forventet omsetning på 150-200 millioner i år. Også den svenske matbutikken MatHem.se har nylig fått inn ny kapital. MatHem.se fikk nylig den profilerte danske investoren Anders Holch Povlsen med som ny deleier. Povlsen som også eier den danske matbutikken Nemlig.com, kjøpte cirka 20 prosent av MatHem.se for 195 millioner norske kroner. MatHem.se har for øvrig det norskdominerte investeringsselskapet Verdane Capital som største eier.

Del artikkel: