Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norske nettbutikker må slutte å sutre!

Netthandel

Norsk ungdom svikter norske nettbutikker og kostnadsnivået er høyere, men det hjelper ikke å sutre. Det skriver netthandelsekspert Karl Philip Lund.

ANNONSE

Jeg er helt enig med Even Aas-Eng i at norske nettbutikker ikke er gode nok. Alle nettbutikker - også norske - har stort forbedringspotensial. Utover det syntes jeg artikkelen i Dagens Næringsliv med tittelen “ungdommen svikter norske nettbutikker" fremstår som norsk sutring.

Det er lite tvil om at Norge er et godt land å leve i og at kostnadsnivået er høyere enn i andre land. Vi har lav arbeidsledighet og et godt utviklet velferdssystem. Med slike forutsetninger er det kanskje ikke så rart at mange nordmenn er bortskjemte og late. Vi har det rett og slett for godt i Norge! Tidlig på 1900-tallet reiste nordmenn ut i verden fordi mulighetene manglet i Norge. Idag er situasjonen en annen. Hvilket insentiv har folk for å reise ut idag?

Istedenfor å se på god levestandard og høye kostnader som en ulempe for norske nettbutikker, bør butikkene fokusere på mulighetene det gir. Her er noen konkrete spørsmål:

1. Kan vi tiltrekke oss internasjonale talenter?

Arbeidsløsheten blant unge i Europa er skyhøy. Unge talenter ønsker seg et godt liv. I Norge er forutsetningene for et godt liv bedre enn mange andre steder. Hvis unge talenter kommer til Norge, øker konkurransen på studie- og arbeidsmarkedet. Dermed må studenter i Norge jobbe hardere for å opprettholde sin levestandard. Resultatet kan bli at Norge blir en talentfabrikk som kan bidra til å øke levestandarden i resten av verden. Vi må legge forholdene til rette for at talenter ønsker å komme til Norge.

2. Kan vi komme opp med flere gode Ideer?

Forskning viser at gode ideer ofte oppstår når folk har tid til overs og er ute naturen.  I Norge jobber vi korte dager og vi har fantastisk natur. I tillegg har norske bedrifter ofte flatere organisasjonsstruktur med høy grad av selvstyre. Hvordan kan vi dra nytte av dette for å skape grobunn for flere ideer? Ideer skaper vekst. Norske nettbutikker må legge til rette for at folk kan komme opp med gode ideer!

3. Kan vi bli best på gjennomføring?

Evnen til å gjennomføre er den største utfordring for nettbutikker. Dette gjelder på tvers av landegrensene og det det gjelder om du er 15 år og ønsker å starte en nettbutikk på østlandet, om du jobber i grunderbedrift på sørlandet eller om du er musikeren som startet den internasjonale nettbutikken CDbaby.com.

Så til alle som driver nettbutikk i Norge. Istedenfor å syte om at norske ungdom svikter norske nettbutikker og at Norge har høye kostnader, fokuser på å komme opp med ideer og å gjennomføre ideene på best mulig måte. Jo flere i Norge som fokuserer på det, jo større er muligheten for å lykkes med nettsalg!

Del artikkel: