Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norske nettkunder handlet 15 millioner pakker fra Kina i 2017

Norske nettkunder handlet 15 millioner pakker fra Kina i 2017
Nesten alle de 15 millioner Kina-pakkene som Bring tok hånd om i fjor hadde en verdi på under 100 kroner. På den måten ender de godt under 350-kronersgrensen og kommer moms- og tollfritt inn i Norge.
Bjørn Skomakerstuen

Antall nettpakker fra Kina har ifølge Bring økt med 180 prosent de to siste årene. Brorparten av forsendelsene slipper unna moms og toll.

ANNONSE

I forrige uke skrev vi om PostNord og svenske myndigheter som sammen har kommet til enighet om en avgift fra 1. mars i år som forhåpentligvis skal demme opp for Kina-pakkene som flommer inn i Sverige.

Også et kjent fenomen her til lands

Dette er på ingen måte noe ukjent fenomen også her til lands.

Nordmenns netthandel øker, og av småpakker som leveres i postkasser over det ganske land er rundt halvparten fra utlandet.



John Eckhoff. Bilde: Posten Norge

Kina er den desidert største avsenderen med 25–30 prosent av totalvolumet, opplyser Posten til NRK.

Antall pakker fra Kina til Norge har økt med 180 prosent de siste to årene.

- I 2017 vil Posten motta totalt rundt 15 millioner sendinger fra Kina, og snittvekten er rundt 170 gram. 96-98 prosent har en oppgitt verdi under 100 kroner, opplyser pressesjef John Eckhoff i Posten Norge AS.

Brorparten kommer avgiftsfritt inn

Det innebærer at 96-98 prosent av forsendelsene kommer moms- og tollfritt inn til Norge.

For i Norge ble det bestemt under budsjettforhandlingene i 2014 at alle varer under en verdi på 350 kroner kommer avgiftsfritt inn til kongeriket Norge.


Harald Andersen Virke

Harald Andersen. Foto: Bjørn Skomakerstuen

- Postens tall bekrefter dessverre det vi har hevdet helt siden 350-kronersgrensen så dagens lys i 2015. Og vi er redd vi bare har sett starten på en eksplosjonsartet vekst i netthandel av varer av lav verdi fra blant annet Kina, sier direktør Harald Andersen i Virke Handel.

Truer norske arbeidsplasser

I et brev til Nærings- og handeldepartementet anslår Virke at utenlandsk netthandel i år vil ende på 17,1 milliarder kroner.

Andersen og hans medarbeidere mener dette vil ramme norske arbeidsplasser.

Ifølge Virkes forsiktige anslag vil rundt 40 prosent, eller rundt 6,8 milliarder kroner, skriver seg fra varekjøp på under 350 kroner.

Omsatt i arbeidsplasser vil dette ifølge Virke tilsvare 4460 årsverk.

Del artikkel: