Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ny angrerettlov skaper støy og kaos i våre naboland

Ole Martin N. Evensmo

Et nytt direktiv fra EU gjør at alle land i EU og EØS får nye regler for angrerett. Loven har nå trådt i kraft i Sverige og Danmark med tilhørende mye støy og kaos. Snart vedtas en nye Angrerettlov også i Norge.

ANNONSE

Den nye Angrerettloven blir som vi tidligere har omtalt, trolig vedtatt i slutten av juni. Blant de mange endringene er at det nå blir mulig for kundene å returnere brukte varer og nettbutikkene får et langt større ansvar for å informere sine kunder om deres rettigheter. Dette gjør at alle nettbutikker blant annet må oppdatere sine kjøpsvilkår og angrerettskjema.

Om en kunde faktisk velger å returnere brukte varer, så kan kunden likevel kreve å få penger tilbake i henhold til varens tilstand. Hvordan en jakke med røyklukt eller et par brukte sko skal verdisettes, hersker det naturlig nok stor usikkerhet om.

Den svenske nettsiden Ehandel.se frykter kaostilstander.

- Den nye loven er her og ingen vet hva som skjer, skriver redaktør Julius Gunnilstam.

Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) har kalt de nye reglene for «misforstått forbrukerbeskyttelse», «tåpelig» og «makkverk». De spår at nettbutikkene får store problemer med å håndtere blant annet brukte varer. Ikke mange tradisjonelle butikker på nettet har en seksjon med brukte varer, så FDIH's holdning er at brukte varer i utgangspunktet ikke er noe verdt lengre. Foreningen er også frustrert fordi man selv etter at loven har trådt i kraft ikke har fått noen praktisk informasjon fra myndighetene om hvordan det nye direktivet faktisk skal tolkes.

Enklere blir det ikke av at verken FDIH eller Svensk Digital Handel som er interesseorganisasjonene for netthandlere i Danmark og Sverige vil dele det de besitter av kunnskap med andre enn sine egne medlemmer, hvilket vanskeliggjør informasjonsspredningen om den nye loven blant de svenske og danske nettbutikkeierne.

Også den norske interesseforeningen Distansehandel Norge har signalisert at de kun vil dele det de besitter av informasjon om den nye loven med egne medlemmer. På sine nettsider skriver de at "Distansehandel Norges medlemsbedrifter og samtlige Trygg E-handel sertifiserte nettbutikker vil motta utførlig veiledning  om angrerettloven og forslag til nye kjøpsbetingelsestekster tidlig i uke 25." De har imidlertid publisert notatene fra et foredrag om den nye angrerettloven som gir en del nyttig informasjon.

Del artikkel: