Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ny hodepine for Virke: - Regjeringen fjerner et problem, men skaper et nytt

Ny hodepine for Virke: - Regjeringen fjerner et problem, men skaper et nytt
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels og tjenestenæringen.
Foto: Virke
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Finner nytt tollfritak på tekstilvarer "hårreisende" og "ubegripelig".

ANNONSE

Mandag denne uken ble statsbudsjettet for 2020 lagt frem, og det ble da offentliggjort at 350-kronersgrensen skal fjernes fra 1.april neste år.  Det betyr at norske og utenlandske selskaper skal betale moms fra første krone. Det er bra, mener Virke, som her har stått i bresjen for å fjerne denne i årevis. 

Samtidig legger regjeringen til rette for at det skal opprettes en forenklet registrerings- og rapporteringsordning, hvor ansvaret for å momsregistrere seg ligger på den utenlandske selgeren.

Skeptisk til ny ordning

Den nye registreringsløsningen er imidlertid Virke skeptisk til, da de mener det er lite sannsynlig at utenlandske nettbutikker vil komme til å momsregistrere seg i Norge. De etterlyser derfor tiltak i budsjettet for å håndheve denne nye mva-ordningen.

- Grunnen til at regjeringen vil innføre løsningen 1. april i stedet for 1. januar er trolig fordi det vil bli vanskelig å få de utenlandske nettgigantene som for eksempel Amazon og Wish til å momsregistrere seg i Norge. Varene burde heller bli deklarert når de kommer til Norge, slik det gjøres i Sverige. Vi ser dog ingen tegn til kontrollering av dette i statsbudsjettet til neste år, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, til Ehandel. 

Les også: Bransjen om å øke tollfritaket: - Vil ta livet av mange norske butikker

- Ubegripelig

Samtidig som 350-kronersgrensen for moms fjernes, øker regjeringen tollfritaket på tekstiler fra 350 til 3000 kroner. Det vil si at de som leverer klær til Norge får fritaket, mens norske leverandører må betale toll. Dette finner Virke hårreisende, som utrykker at Alibaba og Zalando nå kan fryde seg over å få enda større konkurransefordeler i det norske markedet.

- Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norske regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Kristensen.

Hvorfor regjeringen innfører dette tollfritaket tror Virke kommer av at det vil bli desto mer utfordrende å få utenlandske nettbutikker til å momsregistrere seg i Norge, dersom de i tillegg må betale toll.  

- Like konkurransevilkår

Virke mener at tekstilvarer uansett må behandles på samme måte som næringsmidler. Det vil si både avgift og toll fra første krone ved netthandel i utlandet når 350-kronersgrensen fjernes fra 1.4.2020, og at det må håndheves gjennom deklarasjon av varen. 

Virke meddeler forståelse for et politisk ønske om at forbrukere skal få handle tollfritt i utenlandske nettbutikker, men mener i såfall at bedriftene må få ta inn varene tollfritt også.

- Det handler om like konkurransevilkår. Regjeringen forsøker nå å fjerne et problem, men ender opp med å skape et nytt.  

Les også: Netthandel har gitt Kina kostnadsfordel på 1,5 milliarder kroner

Del artikkel: