Av XXLs 32 varehus i Norge er foreløpig 10 stykker plukket ut for å teste sportskjedens nye omnikanal-satsing.
Espen Terland, CIO og Omnichannel Director, viser eHandel.com hvordan systemet fungerer i praksis der vi vandrer rundt på varehuset på Alna Storsenter i Oslo.
- Tilgjengeliggjør butikkvarer på nett
- På denne måten tilgjengeliggjør vi butikkvarene på nett. For det er til enhver tid mange varer liggende i butikkene som nettkundene vil ha. Og det er ikke alltid vi har det de ønsker tilgjengelig på sentrallageret vårt på Gardermoen. Da kan butikkene bli redningen for kundene, forklarer Terland.
Artikkelen fortsetter under bildet
Fra dette lageret håndteres alle varene som selges i Norge - enten det er i butikk eller på nett. 125 personer jobber i den 32 000 kvadratmeter store bygningen som ligger kloss inntil E6 ved Gardermoen. Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Enkelt og greit
Opplegget er enkelt.
Som nettkunde vil du aldri merke om du gjør bestillingen din via den ordinære nettbutikken eller den nye plattformen som knytter de fysiske varehusene til det digitale.
Sømløst henger de sammen og kommuniserer med hverandre.
Kommer det inn en forespørsel som tilfaller butikkene, får alle sammen samtidig opp en melding på de utplasserte nettbrettene i butikkene om at en kunde trenger følgende vare som de har i hyllene.
Førstemann til mølla-prinsippet
Den butikken som raskest bekrefter at de kan ta seg av forespørselen, må i løpet av de neste 15 minuttene se til at ordren blir ekspedert. Ellers slippes forespørselen ut på plattformen igjen og gjøres tilgjengelig for en annen butikk.
- Det kan jo hende at en som har sagt ja plutselig blir opptatt med en kunde og ikke rekker å ta seg av bestillingen. Da er det greit at den kommer i hendene til en som har tid, sier Terland.
Artikkelen fortsetter under bildet
Med nettbrettet i venstre hånd prøve-scanner Espen Terland et skopar. Foto: Bjørn Skomakerstuen
Rulles ut for fullt i løpet av året
Så er det bare for den butikkansatte å finne varen, emballere den og få på adresselapp og vente på at Bring skal bringe den frem til kunden - enten som pick up i ønsket varehus eller hjem i posten.
- Dette er en viktig plattform i «last mile»-sammenheng, sier han.
Planen er at denne løsningen skal rulles ut i alle butikker - i alle land - i løpet av 2018.
Steg to: Varesalg på tvers av varehus
Terland sier de har et steg to klart, men at dette ikke vil bli satt i sving før litt senere.
Da skal plattformen være verktøyet som skal selge varer på tvers av varehus.
Finner ikke kundene de de ønsker i en butikk, er planen at en annen butikk skal oppfylle handelsønsket. Kundene bestemmer selv om de vil hente det i en butikk eller få varen gratis hjemsendt.
- Med dette gjør vi en analog gjest om til en digital gjest. Dette vil være et nyttig og enkelt verktøy for våre ansatte - som også vil gagne kundene, sier Terland avslutningsvis.
Leverer gode tall
XXL fortsetter å levere gode tall.
I Norge ble den organiske veksten i fjerde kvartal på 5,2 prosent.
Totalt for hele XXL-gruppen ble det omsetningsvekst på 12 prosent i 2017. Omsetningen endte dermed på 8,7 milliarder kroner.
Det går fram av de ferske XXL-tallene for fjerde kvartal og for 2017 som ble lagt fram onsdag denne uken.
Totalt omsatte XXL for 8,7 milliarder kroner i fjor i de markedene de er inne i: Norge, Sverige, Finland, Danmark og Østerrike - i tillegg til netthandel.
Dette er en økning på 12 prosent, mens like-for-like-veksten ble på bare 0,5 prosent.