ANNONSE

Ny rapport: ”Norgesgruppen oppnår bedre innkjøpsbetingelser enn de andre”

Ny rapport: - Norgesgruppen oppnår bedre innkjøpsbetingelser enn de andre
I følge Konkurransetilsynet får Norgesgruppen, som eier kjeder som Meny og Kiwi, bedre innjøpsbetingelser enn andre dagligvareaktører.
Bilde: Meny/pressebilde
therese.karlsrud.haugen

Konkurransetilsynet har kartlagt store prisforskjeller i norsk dagligvaresektor.

ANNONSE

Konkurransetilsynet har det siste året undersøkt hvorvidt det er forskjeller i innkjøpspriser mellom dagligvarekjedene Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop, og har nå kommet frem til at Norgesgruppen har bedre innkjøpsbetingelser enn de to andre selskapene.

Resultatene fra kartleggingen viser at Norgesgruppen gjennomgående oppnår bedre innkjøpsbetingelser enn de to andre kjedene, og for enkelte leverandører er forskjellene spesielt store, heter det seg i rapporten.

Tilsynet, som skal ha innhentet prisopplysninger fra til sammen 16 leverandører og kartlagt prisene på 2900 produkter, har funnet at enkelte leverandører i noen tilfeller gir en prisforskjell på over 15 prosent til de ulike dagligvarekjedene.

Har startet etterforskning

Noen av leverandørene har små prisforskjeller mens andre høye, men i følge undersøkelsen er det som oftest den største kjeden, Norgesgruppen, som får de beste betingelsene.

Vi er overrasket over at det er så store prisforskjeller. Prisforskjeller i seg selv er ikke ulovlig, men dersom slike prisforskjeller har medført at forbrukeren har betalt høyere priser som følge av dette, kan det foreligge et brudd på konkurranseloven, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Som bevissikring la Konkurransetilsynet inn et besøk hos leverandørene Orkla og Mondelez tirsdag denne uken.

Vi har nå startet en etterforskning for enten å avkrefte eller bekrefte om konkurransereglene er overtrådt, sier Sørgard.

Kolonial-gründer: "Det har skadet oss"

2Karl Munthe Kaas, som driver Norges største matbutikk på nett, reagerer sterkt på funnene.

Hele Norges befolkning har vært et offer for dette. Prisdiskriminering har vært en måte å gi en selektiv rabatt til en kjede, som egentlig burde vært gitt til alle. Det har skadet oss, det har skadet Lidl, og det har skadet Ica. Det har vært en avskrekkende faktor for alle som vil satse i Norge, sier Kolonial-sjef Munthe-Kaas i et intervju med DN.

Konkurransetilsynet kan ikke innføre et forbud mot prisforskjeller, men Nærings- og fiskeridepartementet har nedsatt en ekspertgruppe som skal drøfte dette spørsmålet og avgi sin innstilling i januar 2020.

Del artikkel: