Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ny versjon av Magento endelig klar

Ole Martin N. Evensmo

Etter år med forsinkelser, er en verdens mest bruke nettbutikkplattformer endelig klar i en sterkt forbedret versjon. Her er nyhetene.

ANNONSE

Netthandelsløsningen Magento er en av verdens mest populære og deres gratis og betalversjon driver i følge selskapet 250 000 små og mellomstore nettbutikker. Populariteten skyldes dog ikke løftene om en større modernisering selskapet har lovet lenge. For mens Magento fortløpende har fått nye funksjoner gjennom nye versjoner av 1.x-plattformen, har nettbutikkene ventet siden 2010 på en større oppgradering. I 2011 ble Magento kjøpt av Ebay og siden har utsettelsene fulgt på. Men i 2014 begynte endelig ting å ta form. Beta-versjoner av den store oppgraderingen har blitt offentliggjort i stadig mer stabile versjoner.

Magento lover nå å slippe den ferdige versjonen av både gratis- og betalutgaven i løpet av fjerde kvartal i år.

De viktigste nyheten er økt fart og evne til å skalere oppover for å være plattform for større nettbutikker. Magento har gjort en lang rekke grep på alle nivåer for å øke ytelsen og rydde opp fjerne gamle flaskehalser. Magento sier at de så vil følge på med mindre oppgraderinger som gir nye funksjoner.

Her er de største nyhetene i Magento 2.0:

Bedre skalering og sikkerhet: En stor forbedring er at en Magento-nettbutikk har hittil brukt en felles database til alt - med de ytelses- og sikkerhetutfordringer det gir. Med versjon 2.0 kan man splitte opp og sende for eksempel alle kunder som skal betale til en egen server. Dette øker sikkerheten og bidrar til å økt ytelse/mer trafikk. I tillegg vil Magento 2 støtter flere databaser enn bare dagens MySQL.

Fullpage-caching: Gratis-versjonen av Magento (Community editon) får fullpage-caching. I stedet for at hver sidevisning utløser et ras med kall til databasen, vil gratis-versjonen som dagens Enterprise-versjon cache hele sider, noe som reduserer lastetiden dramatisk og dermed reduserer serverytelsen vanlige sidevisninger beslaglegger.

Indeksering: Vesentlig bedre indeksering, noe som bidrar til økt ytselse

Innebygget produktfiltrering: Magento 2 vil inneholde muligheter til sette opp produktfiltere uten tredjepartsprogramvare.

Testdreven utvikling: Magento 2 legger til rette for testdreven utvikling.

Nytt brukergrensesnitt: Administrasjonen av Magento har fått et oppdatert og forenklet utseende.

Alle nyhetene understreker blandingen av gode og dårlige nyheter for brukere av Magento. For som ved andre slike store plattform-omskrivninger, blir veien til å oppgradere lengre og mer kronglete. 

Først må nemlig alle tredjepartstillegg skrives om og så må data konverteres. I tillegg gjenstår også mye testing og Magento-leverandørene må skaffe seg erfaring. Trollweb som er et av mange selskaper i Norge som har spesialisert seg på Magento, skriver på sin Magento-blogg at å gå fra Magento 1.x til 2 er en konvertering, ikke en oppgradering, og det vil ta tid før markedet flytter seg over. Trollweb anslår at de vil flytte de første kundene over på 2.0-versjonen i løpet av andre kvartal neste år.

Du kan lese mer om Magento 2.0 på Magentos utviklerside.

Del artikkel: