Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Økt tollfrigrense gav ikke pakke-hopp

Tollfrigrensen heves
Ole Martin N. Evensmo

Norske nettbutikker fryktet det verste da tollfrigrensen ble hevet, men kan foreløpig slappe av.

ANNONSE

Mange organisasjoner i varehandelen og nettbutikker protesterte høylytt da blant annet Fremskrittspartiet i fjor uttalte at de ønsket å heve den såkalte tollfrigrensen for pakker fra utlandet til 1000 kroner. Resultatet ville være et omfattende tap av arbeidsplasser i norsk varehandel og netthandelsbransje, hevdet Virke.

Resultatet ble en mer beskjeden økning fra den gamle grensen på 200 kroner til 350 kroner fra og med 1. januar i år. Dersom en vare koster mindre enn 350 kroner inkludert frakt og forsikring, er forsendelsen unntatt fortollingsgebyr, moms og eventuelle avgifter. Bare tobakk og alkohol er unntatt regelen.

Hva ble så resultatet? Netthandel.no har sjekket utviklingen med Toll- og avgiftsdirektoratet og Posten. Begge forteller at de ikke ser noen utslag av den høyere grensen så langt. 

Det er dog en underliggende effekt som kan ha hjulpet norske nettbutikker: Den norske kronene har falt og gjort det litt dyrere å handle i nettbutikker både i Sverige, Europa og USA.

- Vareførselseksjonen har ikke registrert noen endring i volumet og vi har heller ikke mottatt informasjon fra regionene at antallet deklarasjoner har gått opp på bakgrunn av den nye grensen, forteller Karoline Carlsen, kommunikasjonsrådgiver i  Toll- og avgiftsdirektoratet til Netthandel.no.

Også Posten, som er størst på håndtering av pakker fra utlandet, har sett noen signifikant endring.

- Netthandel øker jevnt og trutt, men vi har ikke sett noe hopp eller signifikant økning etter innføring av den nye grensen, forteller Jens Eckhoff, pressesjef i Posten, til Netthandel.no.

Del artikkel: