Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

- Økt tollfrigrense gir økt vekst for norske nettbutikker

- Økt tollfrigrense gir økt vekst for norske nettbutikker
Ole Martin N. Evensmo

Stikk i strid med hva opposisjonen og handelsstanden hevdet, har den økte tollfrigrensen gitt økt vekst for norske nettbutikker. Det mener FrPs finanspolitiske talsmann. Gerhard Anthun fra Virke er uenig.

ANNONSE

Fremskrittspartiets nettsider sender FrPs finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi et stikk til kritikerne av den økte tollfrigrensen som ved nyttår ble økt fra 200 kroner eksklusiv frakt til 350 kroner, inkludert frakt.

– Jeg er veldig stolt over at regjeringen har økt momsgrensen fra 200 til 350 kroner. Det har åpenbart ikke hatt slike effekter som Virke var redd for. Det er en forenkling som er bra for norske forbrukere, sier FrPs finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

Limi viser til tall fra Virke som viser at målt i omsetning havner 74 prosent av omsetningen i norske nettbutikker i 2015, en økning fra 72 prosent i 2014. Også antall kjøp i norske nettbutikker har steget fra 62 prosent til 67 prosent.

– Tallenes tale er klar. Handelsstanden leverer bedre tall. Omsetningen har økt både for detalj- og netthandel. Ifølge SSB har handelsstanden opplevd en 13% økning første kvartal i år sammenlignet med samme tidsperiode i fjor. Så alt går bra for netthandelen, og Virkes spådommer er gjort til skamme. Virke sa i høst at det ville gå nedenom og hjem med norsk netthandel og at vi omtrent ville få mørklagte kjøpesentre. Tvert imot går det meget godt, og jeg undres over at dommedagsprofetiene opprettholdes, fortsetter Limi.

Gerhard Anthun, leder i Virke e-handel, avviser kritikken fra Fremskrittspartiet.

- At det er vekst i norsk netthandel skal vi være glade for. Det har vært vekst i norsk økonomi lenge. Selv om vi nå ser den avtar er det fremdeles vekst i varehandelen. Den delen av varehandel som har økt sterkest er nettopp netthandelen, og det er gledelig at den veksten ikke har snudd til nedgang. Det ville vært et tegn på at Norge var i en dyp økonomisk krise, sier Gerhard Anthun til Netthandel.no.

Anthun mener regjeringspartiet er altfor raske med å trekke konklusjoner.

- Sammen med næringslivet har vi advart mot effektene av å heve grensa for momsfritak. Dette er effekter som vi vil se over tid, ikke i løpet av noen få måneder. Norsk varehandel er i konkurranse med globale aktører og når myndighetene gir norske aktører dårligere konkurransevilkår enn de utenlandske bedriftene, så vil det få konsekvenser for norske arbeidsplasser på sikt, avslutter Anthun.

Del artikkel: