Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ole Vinje: - Monica Lewinsky hadde aldri blitt min høyre hånd

Ole Vinje: - Monica Lewinsky hadde aldri blitt min høyre hånd
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Netthandel

Den ihuga Liverpool-supporteren om strategiske oppkjøp, kvinnen som nesten felte en amerikansk president og hendelsen fra Forsvaret som har satt uutslettelige spor. Vi har møtt Kompletts konsernsjef.

ANNONSE

(SANDEFJORD): Ole Vinje, 60 år om noen få år, selger bildeler, sminke og spesialbygde PCer like naturlig som han kjøper tyske nettmarkedsplasser med milliardomsetning.

Fra kontorstolen på Kullerød i Sandefjord ser han over på bygget hvor han jobbet før han i 2007 ble spurt om å bytte stol og bli konsernsjef i Komplett.

Som i dag er Norges, og et av Nordens, største netthandelskonsern.

Jepp, han byttet stol. Og Torp Computing Group som han kom fra, med blant annet data- og elektronikkdistributøren Itegra AS og nettbutikken MPX.no, slo samme år følge med ham inn i en fusjonsprosess med Komplett.

Allerede da var netthandels-kjempen i ferd med å bli det den er i dag. Men det startet smått. I 1991. Som Norek. Med et bittelite lokale i Sandefjord. Først fem år senere startet de med netthandelssalg av datautstyr – og navnet Komplett kom på banen for første gang.

I år 2000 var de på børs. I 2011 kjøpte Canica med Stein Erik Hagen i spissen samtlige aksjer, og børs-eventyret ble avsluttet.

Plagsom Liverpool-supporter 
Liverpool logo

Liverpool logo

- Som del av et fast morgenritual må jeg inn å sjekke at det ikke er noe feil med nettsidene våre. Jeg melder alltid inn når jeg finner en feil. Det er sikkert noen som mener jeg plager dem litt, men det er i så fall i beste hensikt, sier konsernsjefen som har vært svoren Liverpool-fan de siste 42 årene.

Det er neppe alle de 800 ansatte i Komplett Group som deler hans syn på valg av lag.

Om Vinje kunne velge blant all verdens personer, både avdøde og nålevende, hvem vill han ha valgt på sitt lag - som sin høyre hånd? Pippi-mamma Astrid Lindgren, London-borgermester Boris Johnson eller kanskje New Jerseys Bruce Springsteen?

- Oi, det er supervanskelig. Hvem skulle jeg valgt da?

Det er knappenålsstille på kontoret hans. Plutselig ler han på en måte som gjør det soleklart at han har noe på hjertet.

- Det er i alle fall ikke Monica Lewinsky. Hun hadde jeg ikke satset på. Jeg tror jeg lar den tanken modnes litt før jeg svarer deg.

Stillheten senker seg på kontoret. Han dropper altså kvinnen som på slutten av 1990-tallet nesten felte president Bill Clinton etter en politisk sex-skandale hvor også sigarer ble sauset inn i totalbildet. Sikkert ingen dum idé.

Nedtur til 150 millioner

Helt klart en nedtur for Clinton og Lewinsky hele denne Washington-affæren. Vinje er heller ikke helt ukjent med nedturer som kaptein på Komplett-skuta. En av dem heter inWarehouse, en svensk nettbutikk som aldri helt fikk muligheten til å leve i Komplett-sfæren.

- Vi kjøpte godt etablerte inWarehouse i 2007, og strevde i flere år med å få selskapet integrert som en egen merkevare i Komplett-konsernet. I 2013 endte vi opp med å fusjonere selskapet sammen med Komplett.se. Det ble en særdeles dyr lærepenge. Vi tapte 150 millioner, samt at det var en stor arbeidsbelastning for store deler av organisasjonen i mange år. Vi lærte hvor vanskelig det er å kjøpe opp og integrere nye selskaper i konsernet, sier mannen som i fjor ledet en bedrift som omsatte for småpene 7,3 milliarder kroner.

- Hva tenker du når du hører det tallet?

- Jeg tenker at da nådde vi omtrent det målet vi satte oss.

Mer sier han ikke.

Nedturer balanseres av oppturer. Og det å være sjef i den Sandefjords-baserte bedriften er mer eller mindre en konstant opptur ifølge ham selv.

- Komplett er en evig opptur på mange måter. For meg oppleves det som det. Vi vokser jo hele tiden. Men det går litt opp og ned, det gjør det jo. Jeg opplever at vi tar to skritt frem - ett tilbake.


Ole Vinje 4

Ole Vinje 4

En kort pustepause før han fortsetter.

- Jeg blir gjerne trigget av ting som går dårlig. Mange ganger er det det jeg synes er kult. Jeg synes vanskelige situasjoner er kjempemorsomt. Vanskelige personalsaker og sånt. Det gir meg masse energi. Jeg kan stupe inn i ting mange hadde kviet seg for å gå inn i, sier han nærmest på både inn- og utpust.

- Visste du at som leder er 85 prosent av det du jobber med ting som ikke fungerer? sier Vinje før han langer innpå litt kaffe.

#1 Om Vinje kunne velge et sted å reise til, så hadde det blitt Karibia.

Vinje er ikke typen som kommer til å bite seg fast til denne jobben for evig og alltid. Han innrømmer at han har fått andre tilbud, men at det begynner å bli en stund siden. Han skylder på alderen.

- Jeg blir så lenge eierne ønsker at jeg skal være her. Jeg tenker at jeg har det kjempebra som jeg har det nå. Jeg gidder ikke å jobbe i Oslo for å tjene dobbelt så mye, sier mannen du aldri må invitere på middag og servere fiskegrateng. Han omtaler seg selv som altetende – med unntak av denne ene retten.

- Det skyldes en dårlig opplevelse fra militæret som henger igjen, sier Vinje og mimre-ler litt.

- Jeg opplever at jeg er med på å skape noe nytt og spennende. Vi benytter oss av ny teknologi, og vi er ganske fremtidsrettet innenfor det vi holder på med. Det motiverer meg. Og det motiverer meg at det er her. Det er morsomt å skape noe der jeg er fra. Selv om vi selvsagt gjør mye utenfor Sandefjord. Vi har tross alt ikke mulighet til å gjøre alt her.

- Gaming må hele tiden ligge i bunn

Komplett er for mange synonymt med datamaskiner og dertilhørende utstyr. Stedet som tiltrekker seg dataspill-fantaster og andre som setter nesten urimelig store krav til både hard- og software. Men de har endret karakter ganske mye gjennom årenes løp, selv om enkelte av oss knapt merker det. For hos Vinje kan du også få kjøpt sminke og babyutstyr.

- Fra hardcore nettbutikk for data-nerder – til babyklær og mascara. Har dere gått fra å være tøffe til litt mindre tøffe?

- Nei, det synes jeg overhodet ikke. Vi bare følger livsløpet til de som var nerder. For også de får jo barn, og følgelig andre behov enn bare kretskort og grafikkort. Men det er viktig for oss å hele tiden beskytte hardcore-profilen. Det må hele tiden ligge i bunn, sier Vinje.

«Gaming» er igjen et område det satses på. Både fra Komplett og en av de større konkurrentene; Elkjøp.

I 2013 kjøpte Vinje og Komplett Webhallen fra Elkjøps franske søsterselskap Pixmania for rundt 14 millioner pund. Webhallen er en nettbutikk for dataspill-entusiaster, med noen få butikker i Sverige og Danmark. Og butikken går tydeligvis bra. For under den svenske netthandelskonferansen D-Congress i mars i år sa Wilhelm Sporrong, daglig leder i Webhallen, at de forventer en omsetning på to milliarder svenske kroner på nett og butikk i år.

- Webhallen kommer i norsk innpakning. Men jeg tror ikke det blir før i 2017, avslører Ole Vinje.

- Det er jo en stor suksess. Hvorfor kommer den ikke før?

- Fordi vi ønsker å konsentrere oss knallhardt om Sverige. Jeg tenker sånn at du må lykkes veldig godt på hjemmemarkedet ditt før du går ut. Tenk på Ikea. Jeg tror de hadde ligget 20-30 år i Sverige før de gikk utenfor landets grenser, sier Vinje.

- Da vi overtok Webhallen var det litt nordiske ambisjoner, men vi ble veldig fort enig med ledelsen om at alt utenfor Sverige skulle vi la vi ligge, også konsentrerte vi oss steinhardt om å bygge opp en sterk posisjon i det svenske markedet.

Det planlegges ifølge Vinje tre nye lokasjoner i Sverige i løpet av 2016. Så er det Norge som står for tur. Han sier Webhallen kommer til å utvide sortimentet sitt – for å følge livsløpet til kundene.

Fra babyklær til bildeler

Ok. Mannen selger altså både babyklær og mascara. Kompletts litt mykere side. Men han selger også bildeler. Helt klart et steg i retning av mer hardcore-stil og macho-tilnærming. Kompletts litt hardere side.

- Bildeler.no, Vinje. Det må være god butikk. Hvor god?

- Veldig, svarer han kontant med et lurt smil som indikerer at han ikke kommer til å buse ut med noen tall. Men skitt au, her er mannen rett foran nesa på oss. Vi må prøve.

- Veldig, hva legger du i det?

- Det er en fornuftig, godt drevet virksomhet, svarer han, fortsatt like talløst.

- Det beste Komplett-kjøpet?

- Det er vanskelig å definere hva et godt kjøp er. For det er først når du «exiter» at du ser hvor godt kjøpet har vært, svarer Vinje, som legger til at det har vært et godt «case» for ham og selskapet.

#2 «Tarzan» på Verdensteateret i Sandefjord var Vinjes første kinofilm.

Mens Bildeler.no tidligere bare solgte deler til merker innenfor Volkswagen-familien, så er sortimentet etter Vinje-overtakelsen utvidet til å omfatte 22 forskjellige bilmerker. De har også etablert en YouTube-kanal med mange hundre videosnutter som viser deg hvordan du skifter en bestemt del. Med andre ord; et tilleggsprodukt som følger med på bildelkjøpet.


Noen av bildelene som ligger på lur i Sandefjord.

Noen av bildelene som ligger på lur i Sandefjord.

- Også har vi tilført selskapet kapital. Det å vokse koster penger. Selv om du er aldri så profitabel, så er det grenser for hvor fort du kan vokse. Også har vi muliggjort for en bra ekspansjon for de gutta, med blant annet tilførsel av kompetanse på søk og utforming av nettsider.

Det har også vært tenkt dynamikk og bedre utnyttelse av anleggene til Komplett i Sandefjord rundt opprettelsen av Bildeler.no.

- Bildeler er motsyklisk i forhold til mye av det andre vi driver med. I mars, april og mai er vi lavt nede på volum. Men det er da folk tar frem biler og motorsykler og begynner å skru. Mens det peker nedover for elektronikk for eksempel, peker pilene oppover for bildeler, sier Vinje.

Hva er Komplett egentlig verdt?

- Det må du snakke med eierne om. Jeg fokuserer bare på å utvikle selskapet og skape vekst og resultater. Men jeg er sikker på at det er mer verdt nå enn da eierne kjøpte det, sier konsernsjefen.

Trygve Hegnar og hans finansskribenter kan gi en liten indikasjon.

I siste utgave av Kapital (7/2016) skriver de følgende om verdien av Komplett Group i forbindelse med en stor sak om Stein Erik Hagen og hans formue.

«… vurderer vi til to milliarder kroner, opp fra 1,2 milliarder, etter salgsvekst på hele 25 prosent i 2015".

De påpeker samtidig følgende:

«Den største usikkerheten av vårt anslag er knyttet til Komplett. Netthandelsselskapet tjener foreløpig ikke de store pengene på bunnlinjen, men vokser raskt, både organisk og gjennom oppkjøp».

Tysk markedsplass er som en skole

Et av de større oppkjøpene ble gjort i fjor da den tyske nettmarkedsplassen Comtech kom på norske Sandefjords-hender.

Årsakene til oppkjøpet skyldes blant annet at Komplett jobber med å få på plass sin egen markedsplass. Og at de vil lære av hvordan det er å håndtere en markedsplass i en større, europeisk målestokk.

Vinje har tidligere uttalt at Komplett sikter mot å bli Nordens Amazon.

- Vi fikk større innkjøpsvolum, og vi fikk en følelse av europeiske priser med tyske innkjøpspriser. Det som var veldig interessant med Comtechs modell er at de er deler av «marketplaces» i Tyskland. De er inne i Amazons nettverk, Ebay og Mein Paket – den tyske regionale markedsplassen. Så vi lærer ganske mye av dem om hvordan det er å agere med en markedsplass.

Vinje mener at økt innsikt og europeiske innkjøpspriser gjør dem bedre rustet den dagen de går i gang med sin egen markedsplass i Norge og Norden.

- Comtech gjør at vi kan kjøpe varer til tyske innkjøpspriser. Vi vil selvsagt ha europeiske priser i Norge, og det er vi i ferd med å få til. De norske leverandørene vrir seg litt selvsagt, men der slipper de ikke unna. For ellers kjøper vi bare varene i Tyskland.

Han liker også kraften i det å vite at de er på plass innenfor grensene til Europas stormakt nummer én.

- Bare det å kjenne på et større marked er viktig. Tyskland er en mastodont med en enorm kjøpskraft. Comtech, som holder til i Stuttgart, omsetter for en drøy milliard kroner. Det er jo lite i Tyskland. Men for oss er den stor og viktig for å utvikle konsernet i Norden. Det er sånn vi tenkte omkring oppkjøpet av Comtech, sier Vinje.


Det hersker liten tvil om hvem som er kaptein på Komplett-skuta.

Det hersker liten tvil om hvem som er kaptein på Komplett-skuta.

Han tror etableringen av en markedsplass vil være verdig en plass i de fremtidige historiebøkene som tar for seg viktige og strategiske valg i netthandelsbransjen. Komplett har i et par års tid sondert terrenget, men har ennå ikke noe estimat på når markedsplassen deres vil se dagens lys. Men Vinje har klokkertro på konseptet.

- Med vår egen markedsplass løfter vi oss fra å være en elektronikkbutikk på nettet, til faktisk å bli en plattformleverandør. Og det er et ganske stort sprang oss. Den dagen Kompletts historie skal skrives, så tror jeg dette vil bli omtalt som et av de viktigste strategiske valgene som er tatt. Det er et veldig omfattende grep som har modnet noen år, sier Vinje.

Den fremtidige markedsplassen vil naturlig nok ha Komplett som det bærende merkenavnet, men hvor andre kan selge sine merkevarer på den samme markedsplassen. Litt i samme gate som den tyske motegiganten Zalando.

Deler gladelig glansen med andre

Store i Norge og Norden, men også på vei ut i det europeiske markedet og noe mye, mye større. Selskapet er nok likevel betraktelig mer kjent enn personen som styrer det. Vinje sier selv at han på mange måter prøver å holde en litt tilbaketrukket profil. Han er på ingen måte noen Mark Zuckerberg eller Richard Branson i sin gjøren og laden. Til det går han altfor stille i dørene – og har altfor for få oppslag i media.

- Utenforstående som titter inn i Ole Vinjes verden. Hvordan tror du de oppfatter deg som leder, og din lederstil?

- Hva tror du? svarer han smilende før han fortsetter etter å ha tenkt seg litt om.

- Det er vanskelig for meg å vurdere hva andre mener. Men jeg er opptatt av at menneskene jeg jobber sammen med også blir sett og hørt.

Da han var 37 år ble han administrerende direktør i et selskap med 300 ansatte. Her fikk han servert et visdomsord fra daværende styreleder som Vinje prøver å etterleve.

- Han sa: «Ole, pass på én ting når du blir administrerende. Ikke still deg så mye i solen at du kaster skygge på alle de du har rundt deg». Akkurat det har jeg forsøkt å leve etter. Men for å være helt ærlig, så er det ikke så viktig for meg hva andre mener, sier han med en overbevisende tone.

Salgs-bonanza

Komplett er etterhvert kommet opp i en størrelsesorden som gjør dem til et yndet mål for mindre bedrifter som ønsker å la seg selge til en storaktør. Og for Kompletts del er det alltid viktig å være på offensiven – være på hugget - og unngå å havne i en statisk og tilbakelent tilstand.

- Vi ser på og vurderer spesialbutikker hele tiden vi. Særlig i Norge og Sverige, sier Vinje, før han plutselig er inne i en slags liten avhandling som i all hovedsak inneholder følgende elementer: merkbart bedre tider i Sverige, idiotprising og en helt spesiell følelse ved passering av Svinesund.

Vinje tror ikke han overdriver når han sier at de får 50 henvendelser i året fra selskaper som ønsker å la seg kjøpe. De som vil la seg kjøpe er som regel uinteressante. Men det sies at det aldri er en regel uten unntak. To av Kompletts unntak er Blush.no og Bildeler.no.

- Begge kom seilende i vår retning via et meglerfirma.

90 prosent av henvendelsene sorteres bort mer eller mindre med en gang.

- Så da sitter vi igjen med fem selskaper i året. Etter å ha sett på tall, og gitt den biten grønt lys, kommer vi til det aller viktigste. Har vi den riktige kjemien som skal til? Er magefølelsen riktig? Er dette noe vi vil jobbe med om fem år? Det er mye som skal klaffe før vi slår til, sier Vinje.


Ole Vinje 2

Ole Vinje 2

Han sier at det er en økende interesse for å la seg selge til Komplett.

- Helt klart. Men de som er aller best, og som vi kanskje er mest sugne på, er de som sitter stille i båten og utvikler seg videre, sier Vinje.

- Har du en god butikk med potensial så er man villig til å strekke seg ganske langt. Men vi gjør ikke det, humrer Vinje.

- Og hvem vet. Kanskje noen vil kjøpe oss? Dette er en evig runddans, fastslår han.

Ikke Lewinsky, men …

Det er gått nesten en time siden Vinje fikk spørsmålet om hvem han ville valgt som sin høyre hånd. Vi vet at Lewinsky ikke blir å finne ved hans side. Han nevner Mandela som en potensiell kandidat, men slår det fort fra seg.

Han drar litt på det før han begynner å resonere høyt.

- Jeg ville valgt en som er helt annerledes enn meg. Det måtte ha blitt et nei-menneske, ikke en som bare jatter med og sier ja. Det måtte være en som utfordrer meg hardt. Det tror jeg at jeg ville hatt.

Han tar en ny pause. Helt stille, før han tydeligvis har svaret.

- Det er sikkert mange flotte personer i verdenshistorien som kunne gått inn i den rollen, så … Jeg har hatt en høyre hånd gjennom hele livet mitt. Og det er jo hun jeg er gift med. Så jeg trenger kanskje ikke noen andre?

(Alle foto: Bjørn Skomakerstuen)

Del artikkel: