Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Omsatte for 15 milliarder kroner

Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Norske nettbutikker omsatte for 15 milliarder i fjor, noe som er en økning på 8,4 prosent sammenlignet med 2012.

ANNONSE

Veksten innen netthandelen var dermed fire ganger så høy som innen tradisjonell butikkhandel.

Undersøkelsen omfatter hovedsakelig norske distansehandelsbedrifters omsetning samt, der det har vært mulig å fremskaffe omsetningstall og tall fra svenske distansehandelsbedrifter med omsetning i Norge. Totalt utgjorde denne omsetningen 15 milliarder kroner eksklusive merverdiavgift i 2013, eller om lag 18,4 milliarder kroner dersom merverdiavgiften medregnes.

Det antas at netthandelen fra utlandet i omsetning utgjør om lag en fjerdedel av nordmenns netthandel. Det betyr at i 2013 handlet nordmenn varer for nesten 21 milliarder kroner (eks mva) eller 23,5 milliarder kroner med mva.

Det viser en fersk analyse som Posten Norge AS og Distansehandel Norge har fått utarbeidet. Analysen er basert på SSBs terminvise omsetningsstatistikk fra varehandelen samt innhenting av tall fra bedrifter som ikke er registrert som postordre/nettbutikk hos SSB. Analysen er utført av Kvarud Analyse.

Kraftig vekst også i 1. halvår 2014

- Nordmenn er nå langt mer erfarne når de handler fysiske varer på nett. De er også langt tryggere på at betaling og levering er sikkert. Til sammen betyr det rett og slett at den enkelte handler mer, sier konserndirektør Gunnar Henriksen i Posten Norge i en pressemelding.

Prognoser for første halvår 2014 viser at netthandelen opplever en kraftig vekst. Økningen antas å være på nærmere 20 prosent fra januar til juni i år.

- Denne økningen er overraskende stor, og svært gledelig for alle som jobber med netthandel, sier Henriksen.

Økt salg av møbler og sportsutstyr

Blant vekstvinnerne er kategorien «møbel og interiør» som øker mest med over 27 prosent. Også «sport- og fritid» og «data, lyd og bilde» gjør det bra.

- Nettsalget av sport og fritidsutstyr har vokst med imponerende 80 prosent de siste fem årene, sier daglig leder Gerhard Anthun i Distansehandel Norge.

Han tror økt kompetanse er en viktig årsak til veksten.

- Kompetansenivået heves stadig. Store, seriøse bedrifter med mange år innenfor tradisjonell varehandel, etablerer seg på nettet og henter medarbeidere og kunnskap fra allerede veletablerte nettbutikker, forklarer Anthun.

Del artikkel: