Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Opera-sangeren Diogo kan sykle 100 kilometer om dagen for å levere mat

Netthandel

De karakteristiske matsykkelbudene til Foodora er blitt et velkjent syn i Oslos gater i løpet av ett år.

ANNONSE

Sykkelbudene til tyskeide Foodora er det mest iøynefallende med selskapet som holder hus i St. Olavs gate i Oslo sentrum.

En av dem er den italiensk-brasilianske operasangeren Diogo Ricci, som på en veldig god dag kan tråkke mer enn 10 mil i Oslos gater for å stagge sulten til fysne Oslo-borgere.

Mat på hjul

Har du sittet sulten på jobb eller hjemme, er det ikke helt utenkelig at du har brukt appen eller hjemmesiden deres til å bestille mat fra en eller annen restaurant du liker godt - og fått det sykkeltråkket frem til din rumlende mage i løpet av relativt kort tid.

Foodora har utviklet et datasystem som kobler bud, restauranter og kunder sammen. Når en bestilling er gjort får næremste ledige sykkelbud beskjed om hvor en bestilling skal hentes og fraktes til. Denne miljøvennlige og kjappe bringetjenesten i sentrumsnære strøk får et påslag på 49 kroner.


På dette lageret henter sykkelbudene det utstyret som trengs for å kunne utføre jobben.

På dette lageret henter sykkelbudene det utstyret som trengs for å kunne utføre jobben.

Carl Tengberg, daglig leder for den rosa horden i Oslo, sier til Netthandel.no at målet deres å levere i løpet maten i løpet av en halvtime.

- Som regel klarer vi det, men om det oppstår forsinkelser forsøker vi å kommunisere dette så godt vi kan på nettsiden eller i appen, så kunden kan vite hvilken ventetid han eller hun kan regne med, sier Tengberg.

Voldsom vekst i Oslo

Mer enn 200 sykkelbud leverer daglig mat fra 160 Oslo-restauranter.

16. juli i fjor startet det rosa eventyret i Oslo. Tre måneder senere hadde de åtte sykkelbud. I dag er det mer enn 200. Og flere skal det bli.


Carl Tengberg.

Carl Tengberg.
Foto: Foodora

- Vi forventer å ansette flere syklister i tiden fremover, forteller han.

Tengberg vil ikke gi noen konkrete tall på hvor mange leveringer de har hatt siden oppstarten, ei heller hvor mye de omsatte for i fjor.

- Men antallet leveringer har i gjennomsnitt økt med 150 prosent i måneden siden oppstarten i juli 2015, sier han.

Tidligere var utkjøringsradiusen Foodora sterkt knyttet til sentrumsnære områder.

- Er det fortsatt slik at dere ikke leverer utenfor Ring 2?

- Nei, vi har akkurat utvidet til Sørenga og en større del av Gamlebyen. Dette er et område av byen der vi har sett at det har vært stor etterspørsel i, og derfor er det moro å endelig kunne levere her og. I tillegg har vi utvidet leveringsområdet til å inkludere Frognerparken. Her er planen å levere god piknik-mat gjennom sommeren, siden vi ser at kundene beveger seg ut i sommerhalvåret. Og vi ønsker å møte dem der de er, sier Tengberg.

Fra musikk til mat

Diogo Ricci, med musikk- og operabakgrunn i sykkelveska, gjør dette på fulltid. I avtalen med Foodora fremgår det at et sykkelbud må jobbe minimum 10 timer i uken. Ønsker noen å jobbe mer, så er de hjertelig velkomne til det. Etter det Netthandel.no kjenner til skal timelønnen ligge på rundt 150 kroner.

- Hvordan havnet en med din bakgrunn i Oslos gater på sykkel - ikledd en rosa trøye?

- Jeg ville bryte med mitt vante liv og prøve noe nytt. Etter å ha besøkt flere steder i Norge, ble det Oslo jeg ville bo i, sier Ricci, mens han klargjør sykkelen for en ny økt med utkjøring av rykende varm mat på bagasjebrettet. Han flyttet til hovedstaden 12. januar i år. Rundt tre uker senere hadde han jobben som rosakledd matsykkelbud.


Enkelte dager tilbakelegger Diogo Ricci mer enn 100 kilometer. Han begynner å kjenne byen godt etter å ha jobbet for Foodora siden 5. februar i år.

Enkelte dager tilbakelegger Diogo Ricci mer enn 100 kilometer. Han begynner å kjenne byen godt etter å ha jobbet for Foodora siden 5. februar i år.

 

Enkelte dager har han tilbakelagt mer enn 100 kilometer på sykkelsetet i løpet av et skift. En mer normal dag ligger på 30-35 kilometer ifølge ham selv.

- Hva er det beste med denne jobben?

- Friheten, og det at jeg trener og holder meg i god form samtidig som jeg jobber og tjener penger, sier han før han setter avgårde - klar for dagens første utkjøring.

En del av noe mye større

Foodora opererer i 10 land og har cirka 1000 ansatte. Globalt har de rundt 5000 syklister i stallen.

Men det Berlin-lokaliserte selskapet som eier dem, Delivery Hero som ble etablert av svenske Niklas Ôstberg i 2011, er hakket større og vassere.

De opererer i intet mindre enn 33 forskjellige land, og har leveringsavtaler med mer enn 300 000 restauranter over hele verden.

(Alle foto: Bjørn Skomakerstuen)

Del artikkel: