Regelverket i Verdenspostforeningen (Universal Postal Union - UPU) tillater at selvdefinerte utviklingsland kan subsidiere postgang av kommersielle varer til markeder Norge og andre EØS-land.
Ordningen ble innført i 1874 for å lette postgangen mellom rike og fattige land, og er ifølge flere ulike instanser overmoden for endringer.
Konkurransevridende
- UPU-reglene på frakt av varer er konkurransevridende og bidrar til at netthandel i for eksempel Kina og India får en betydelig fordel i konkurransen med norske bedrifter, sa Harald Jachwitz Andersen i Virke i desember i fjor.
- Posten har høyere kostnader for å videreformidle pakker som kommer fra Kina, enn de får dekket av den kinesiske postoperatøren, sier seksjonssjef i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Daniel Hegland, til NRK.
Jobber for endring
Nkom er i Sveits i forbindelse med reforhandlinger av blant annet dette regelverket, og sier til statskanalen at det er endringer på gang. Flere land er påvirket av de nåværende retningslinjene, og i årevis har det vært et ønske om å endre vilkårene i regelverket.
Neste store milepæl i arbeidet vil bli UPU-kongressen i 2018. Da møtes alle medlemslandene i UPU i Etiopia for å behandle forslagene til endring og vurdere veien videre.
- Posten må levere alle slike pakker som kommer til landet vårt, fordi de er leveringspliktige, forklarer Nkoms Cathrine Grimseid.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skrev i et brev til Virke i fjor at han og regjeringen jobber aktivt med endring av UPU-reglene for å skape likeverdig rammevilkår mellom netthandel i Norge - og i land utenfor EU og EØS-området.
Pakkeflom fra Kina
Det har alltid kommet post og pakker fra Kina til Norge, men omfanget - særlig på pakkefronten - har aldri vært større enn det er akkurat i dag. Og større vil det trolig bli.
Nye billgbutikker på nett som «har alt» - sammen med 350-kronersgrensen - gjør UPU-avtalen lukrativ for de kinesiske nettkremmerne. Alibaba og Ali Express er et eksempel er et av selskapene som nyter godt av den eldgamle postavtalen.
Verdenspostforeningen (UPU) ble etablert i Bern i Sveits i 1874 for å utvikle posttjenestene mellom verdens nasjoner. UPU har i dag 192 medlemsstater.
Tapssluk
PostenNorge og Bring taper millioner av kroner med dagens ordning. Endringene som nå diskuteres vil trolig ikke trå i kraft før om mange år.
John Eckhoff, pressesjef i Posten, sier de er i kontakt med aktuelle, utenlandske avsenderselskap, som for eksempel Kina Post, og at forsøker å få på plass interne leveranseavtaler som gjør det mer gunstig å levere asiatiske postpakker.
- Alle postselskaper jobber nå med å tilpasse tjenestene til dagens behov, på tvers av land. Det tar tid, men det kommer gode løsninger i fremtiden som er bedre for både forbrukere, nettbutikker og distributører, sier han til NRK Sørlandet.
Han er i likhet med Nkom og samferdselsministeren tydelig på at det er på tide å modernisere den 170 år gamle postavtalen.