Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Posten lar seg stresse av forslag om 350-kronersgrensen - 90 prosent av utenlandsk netthandel kan forsvinne

Posten lar seg stresse av forslag om 350-kronersgrensen - 90 prosent av utenlandsk netthandel kan forsvinne
Posten ser for seg at det blir et fjell av pakker om 350-kronersregelen skrotes.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Magnus Hjelle
magnus@ehandel.com

Denne uken gikk et flertall i Stortingets finanskomité inn for å be regjeringen om å fjerne tollfrigrensen på varer fra utlandet.

ANNONSE

Fjerningen vil bety at nordmenn må betale toll og merverdiavgift på alle varer som kommer fra et annet land. Posten og deres konkurrenter må selv fortolle varene, og da påløper et fortollingsgebyr i tillegg til avgiftene på minst 158 kroner. 

– Det er derfor de fleste land har en grense, for det blir mye arbeid med tollbehandling – enten det er dyre eller billige varer. Det er uhensiktsmessig å ta bort grensen før det er realistisk å få på plass løsninger der selgerselskapet i utlandet krever inn momsen når kunden kjøper varen, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff, til E24.

Han ser for seg at det kommer til å bli mye merarbeid med utenlandske varer som er bestilt av håpefulle norske kunder. 

– Posten kommer til å sitte igjen med et fjell av utenlandske varer som er bestilt, men som folk ikke vil hente på grunn av toll og gebyr. Alle varene må håndteres, lagres og returneres når folk ikke vil betale. Noe lignende har nettopp skjedd i Sverige, fortsetter han. 

Eckhoff anslår at 90 prosent av netthandelen fra utlandet vil forsvinne om 350-kronersgrensen skrotes av regjeringen. Han tror at importen vil stoppe opp og at dette vil føre til at varene hoper seg opp hos Posten. I tillegg mener han at handelen vil normalisere seg på et betydelig lavere nivå etter dette. 

I Sverige førte innføringen av 75-kronersregelen at 400.000 pakker ble uavhentet og liggende igjen hos PostNord. Daglig fikk de omlag 150.000 pakker fra Kina før 1. mars. Etter innføringen falt dette tallet til 15.000 pakker ifølge E24 som siterer Breakit. Der har de nå kvittet seg med regelen og fått beløpet ned til 10 svenske kroner. 

Del artikkel: