Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Power-sjefen Anders Nilsen: Den store elektrokjedereisen - fra deltid til heltid

Power-sjefen Anders Nilsen: Den store elektrokjedereisen - fra deltid til heltid
TOWER OF POWER: Etter mer enn 20 år i elektrobransjen er Anders Nilsen klar for et nytt eventyr - denne gangen med Power. - Nå skal vi bygge et merkevarenavn som folk skal ha et positivt forhold til.
Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Netthandel

Etter 17 gode Elkjøp-år meldte Fredrikstad-mannen plutselig overgang til Expert. Som sakte døde. Opp av det gamle steg kraftpakken Power.

ANNONSE

- Jeg klarte ikke å si nei til tilbudet om toppstillingen i Expert da eieren Øivind Tidemandsen ringte meg. Han var ærlig på at Expert var mer eller mindre teknisk konkurs, at de manglet identitet og at selskapet tapte hundrevis av millioner i året. Men han ville ha meg, og jeg tenkte at dette var en god mulighet for meg personlig til å vise hvor god jeg var etter 17 år i forskjellige lederposisjoner i Elkjøp, sier Anders Nilsen (42) til eHandel.com.

Siden 2. april 2013 har han bygget Expert ned og lagt selskapet dødt. For så å rigge og bygge noe nytt på restene av det gamle.

Ny giv i ny drakt for fallen kjempe

Power. Kraftpakken som på åpningsdagen av det nye brandets første butikk på Alnabru i Oslo opplevde 10 000 kunder, mer enn 20 millioner i omsetning og utdeling av 6000 pølser og pallevis med vann til ventende kunder.

- Herregud, så klar jeg er for å dunke på! Nå er vi rigget og klar til ny dyst. Etter år med Expert-tap på mer enn 2,5 milliarder kroner gikk vi med pluss i fjor. Ikke mye. Men 12 millioner i pluss er 170 millioner kroner bedre enn resultatet i 2015, sier Fredrikstad-mannen som foretrekker Stjernen og hockey fremfor FFK og fotball.


BUTIKKÅPNING: 5. mai var det en grandios åpning av den første Power-butikken på Alnabru i Oslo.  

BUTIKKÅPNING: 5. mai var det en grandios åpning av den første Power-butikken på Alnabru i Oslo.  
Foto: Lars Askheim/Power

Og som daglig pender mellom hjemmet i Fredrikstad og arbeidsplassen på Gjelleråsen like nord for Oslo. Hjemme er han sammen med kona, to døtre og chihuahuaen Hugo Nilsen.

- Ekspertene sier at dette aldri kan gå bra. Et rebrand som NHH-professor Tor W. Andreassen har omtalt som å putte sminke på en bulldog. Som Expert var dere en soleklar nummer to i markedet, men likevel milliarder av kroner og lysår unna ledende Elkjøp. Går dette virkelig bra, Nilsen?

- Tapene er stoppet, og Power International som nå er det nye selskapsnavnet, tjener penger igjen. Vi stengte ned i Sverige og la ned hundrevis av butikker i Danmark. Totalt har vi lagt ned 600 butikker i løpet av de siste fire årene. Og den kompetansen vi manglet for noen år siden har vi på plass. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette skal gå bra, svarer Nilsen, som hurtig legger til følgende:

- Nå skal vi bygge et merkevarenavn som folk skal ha et positivt forhold til.

Og han er så absolutt erfaren og rutinert nok til å kunne si det han sier - og gjøre det han skal gjøre. For fartstid innen retail og elektronikk har han i bøtter og spann.

Deltidansatt som droppet skolen

Det begynte som deltidsansatt i en Elkjøp-butikk i Fredrikstad på midten av 1990-tallet. Han fikk raskt smaken på retail-livet, og da han ble ansatt på heltid droppet han studiene på BI til fordel for kremmerånd og nærhet til mennesker - i de fleste tilfeller i denne sammenhengen også kjent som kunder og ansatte.

- Jeg var ikke moden nok for skole. Enkelt og greit. Siden ble jeg avdelingsleder for lyd og bilde før jeg endte opp som varehussjef i Sarpsborg i 1999, sier Nilsen.

Det var året hans eldste datter ble født. Nilsen husker godt at han reiste rett fra fødestua for å bygge videre på en ny Elkjøp-butikk.

Flere varehussjefsjobber ble det før han ble regionssjef i Oslo, for så å være driftssjef for hele Norge noen år.

I en alder av 29 år takket han nei til Ronny Blomseth, daværende konsernsjef Elkjøp Nordic - nå Nilsens sjef i Power, som ønsket ham som adminstrerende direktør i Elkjøp.

- I samråd med familien hadde vi bestemt at jeg skulle være mer hjemme. Så da ble det en ny runde som varehussjef i nærområdet.

Men nærheten til Fredrikstad og Østfold varte ikke lenge.


LIKE FØR: 15 minutter før åpningen av Power-butikken på Alnabru mante Anders Nilsen de 130 ansatte som var på plass om å gjøre sitt livs innsats. Stemningen ble av flere i lokalet beskrevet som «euforisk» og «gåsehudgivende».

LIKE FØR: 15 minutter før åpningen av Power-butikken på Alnabru mante Anders Nilsen de 130 ansatte som var på plass om å gjøre sitt livs innsats. Stemningen ble av flere i lokalet beskrevet som «euforisk» og «gåsehudgivende».
Foto: Bjørn Skomakerstuen

«Elgigantisk» oppgave over grensen

- Nå som jeg hadde vært hjemme litt, var det min tur til å spørre kona om hun var klar for å være borte litt. Det ble vel rundt seks år på oss i Stockholm, sier Nilsen, som takket ja til forespørselen om å ta på seg rollen som øverste sjef for Elgiganten i Sverige.

Noe av det første som møtte ham var den velkjente finanskrisen på slutten av 2000-tallet. Men Nilsen, som omtaler seg selv som ung og litt naiv på den tiden, tråkket ikke på bremsene av den grunn.

- Jeg tenkte bare at kundene fortatt var her og fortsatt trengte kjøleskap og strykejern. Jeg ga full gass. Det var en hysterisk morsom reise, sier Nilsen, som etter fem år i sjefsstolen hadde økt omsetningen fra fire til 7,9 milliarder svenske kroner.

Så ville familien hjem igjen. Yngstedatteren som hadde bodd i Sverige mer eller mindre hele livet var kommet i skolealder.

Nilsen utpekte sin egen etterfølger før han inntok rollen som regiondirektør i Norge og Sverige.


KAOS: 10 000 mennesker var innom butikken på Alnabru på åpningsdagen. Omsetningen bikket over 20 millioner kroner.

KAOS: 10 000 mennesker var innom butikken på Alnabru på åpningsdagen. Omsetningen bikket over 20 millioner kroner.
Foto: Lars Askheim/Power

Flatet ut

Ting var i vater. Hjemme i Fredrikstad igjen, og med en god posisjon innenfor Elkjøp-familien.

Men hvor lenge var Adam i Paradis? Ronny Blomseth, selveste konsernsjefen i Elkjøp og en viktig mentor for Nilsen, hadde sagt opp. Han hadde meldt overgang til Expert.

- Noe senere ble jeg som tidligere nevnt forespurt om jeg ville følge etter. Jeg takket ja til utfordringen, men sleit fælt da det gikk opp for meg hvor mange fantastiske mennesker jeg måtte gi slipp på. Det skjer noe med deg med 17 års fartstid på et sted man trives, forteller Nilsen.

For første gang i sin karriere ble han truffet av en mental slegge. Det var langt tøffere enn ventet å forlate ansvaret, alle telefonene, beslutningene og ikke minst mange gode kolleger over natten.

- Jeg flatet ut og kom først skikkelig til hektene igjen etter et par ukers tid.

I tillegg ble det seks måneders karantene på ham før han kunne begynne i ny jobb.

- Det ble mye båt på meg i den perioden. Det var bra å få flyttet tankene bort, minnes Nilsen.

Full fart og fin i fisken

Nå er derimot Nilsen frisk som en fisk og full av futt og fart. Han er mer enn klar for å skrive et nytt kapittel norsk elektro-historie med sitt nye hjertebarn som preges av samme farge som nylig «avdøde» Expert.

600 Expert-butikker forsvant i hele Norden. I Norge er det per i dag 118 Expert-butikker, hvorav flere allerede er omskolert og blitt til Power-butikker.

- Blir det færre butikker i Norge?

- Det er frivillig å være med hos oss. Så det vil tiden vise, sier Nilsen.

- Hva er du mest stolt av?

- Av mine nye fantastiske kolleger, stoltheten og engasjementet de viser i butikkene og her på hovedkontoret. De er rå. Jeg er heldig jeg, sier merkevarebyggeren fra Plankebyen i god og entusiastisk Nilsen-ånd, før han fortsetter i samme åndedrag og legger til følgende:

- At vi har færre og bedre butikker, at vi er bedre på nett enn noen gang før og at Power skal tuftes og drives på et nytt omnikanalkonsept.


BLOMSTERHILSEN TIL NILSEN: Ny kjede, ny giv. Mange blomsterhilsener har strømmet inn på hovedkontoret på Gjelleråsen.

BLOMSTERHILSEN TIL NILSEN: Ny kjede, ny giv. Mange blomsterhilsener har strømmet inn på hovedkontoret på Gjelleråsen.
Foto: Bjørn Skomakerstuen

- Du har vært med på mang en butikkåpning. Hvor høyt setter du åpningen av den første Power-butikken på Alnabru?

- Spinnvilt. Trafikkaos, dirigerende politi, 35 innleide vektere, 10 000 kunder, tusenvis av grillpølser og boller og pallesvis med vann til de ventende. Og for å ta ekstra godt vare på de som stilte seg i kø om kvelden og natten før åpning, de delte vi ut soveposer til.

En liten pause.

- Man må ta vare på kundene, vet du, sier han med et lurt kremmersmil rundt munnen.

Del artikkel: