Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Regjeringen beholder 350-kronersgrensen - handelsnæringen finner det helt uforståelig

Virke: - Alarmbjellene bør ringe hos myndighetene
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.
Foto: Pressebilde: Virke
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Statsbudsjettet viser at regjeringen ikke avvikler 350-kronersgrensen til tross for sterkt ønske fra handelsnæringen og Stortinget.

ANNONSE

Statsbudsjettet for 2019 viser at regjeringen ikke velger å avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri import foreløpig, til tross for Stortinget og handelsnæringens motstand. Regjeringen sier de vil komme tilbake til saken i en stortingsmelding om handelsnæringen ved årsskiftet. 

I følge rapport fra Grensehandelalliansen vil regjeringens valg om å beholde ordningen koste Norge flere tusen arbeidsplasser og milliarder i tapte inntekter.

Inntekter i millardklassen om grensen fjernes

350-kronersgrensen innebærer at forbrukere slipper moms og andre avgifter i forbindelse med å handle varer i utenlandske nettbutikker til under 350 kroner. Solberg-regjeringen innførte grensen 1.1.2016.

Grensehandelalliansen som består av Virke, NHO samt flere andre handelsorganisasjoner har lenge påpekt at 350-kronersgrensen legger til rette for umulige konkurranseforhold for norske produsenter, og at regjeringen med dette flytter avgiftsinntekter, verdiskapning og arbeidsplasser ut av landet. 

I samarbeid med Menon Economics har Grensehandelalliansen utarbeidet en rapport om hvilke mulige effekter en avvikling av grensen ville hatt. Statlige inntekter på 900 millioner og 1700 nye arbeidsplasser i 2019 er de to mest oppsiktsvekkende funnene som kommer frem i rapporten. 

- Det er uforståelig at regjeringen fortsetter å subsidiere multinasjonale nettselskaper på bekostning av norske arbeidsplasser. Denne subsidieringen av utenlandske konkurrenter gjennom en avgiftsfri grense på 350 kroner tapper handelsnæringen i Norge for omsetning og arbeidsplasser. Vi snakker her om Norges største sysselsetter i privat sektor, som gir arbeid til svært mange unge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding. 

Naboland har innført avgifter fra første krone

Før sommerferien ba Stortinget regjeringen om å utrede en fjerning av 350-kronersgrensen og komme tilbake til Stortinget senest i statsbudsjettet for 2019. 

Svergie er et av landene som har innført mva-betaling fra første krone ved all utenlands netthandel, i tillegg til at EU har innført det samme for det indre marked. Den norske handelsnæringen har et sterkt ønske om det samme vil skjer her i landet.

- Det er også et paradoks at det i et budsjett der det strammes inn, pøses ut penger gjennom en avgiftsfri grense for utenlandske konkurrenter. Alle våre naboland er opptatt av å tette skatte- og avgiftshull som følge av digitalisering og økt konkurranse over landegrensene. Vi mener at regjeringen trenerer. Utredninger foreligger, regjeringen vet hva saken handler om og vi hadde ventet konkrete tiltak slik at 350-grensen kan fjernes i 2019. Dette står ikke på teknisk gjennomføringsevne, men på politisk vilje, sier Kristensen.

 

Del artikkel: