Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Selvkjørende robot skal samle brev og pakker for 100 husstander

Selvkjørende robot skal samle brev og pakker for 100 husstander
John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge.
therese.karlsrud.haugen

Posten Norge tester og utvikler selvkjørende brev- og pakkerobot.

ANNONSE

Det testes stadig nye løsninger hva gjelder fremtidens post- og pakkelevering, særlig innen automatisering og roboter.

For litt siden kunne vi blant annet meddele at PostNord har rullet ut 200 digitale pakkeskap i Danmark, mens vi tidligere i år skrev om en bande av robothunder som ble presentert under en elektromesse i Las Vegas.

Les også: PostNord tester ny leveringsløsning - ruller ut 200 digitale pakkeskap

Les også: En leveringsmåte utenom det vanlige ble presentert i går

Sender ut digital varsling

I disse dager er Posten Norge, som også har testet ut pakkeautomater tidligere, på sin side i gang med testing av en ny autonom selvkjørende brev- og pakkerobot i Kongsberg. Dette i samarbeid med norske Buddy Mobility, kommer det frem i et innlegg på LinkedIn.

Tanken med roboten er å samle brev og pakker i et felles utleveringspunkt for en gruppe på ca. 100 husstander. Konseptet er en del av Postens arbeid med å finne en kostnadseffektiv og sikker løsning for fremtidens leveringer.  

Når leveransen er ankommet skal mottakeren motta en digital varsling om at brevet eller pakken har kommet, hvor av meldingen også inneholder en kode til å åpne den aktuelle luken i automaten.

Kostnader og rammer må være på plass

Tydeligvis skal roboten kunne oppdage farer og stanse når det blir for komplisert. Den har også blitt testet i snøvær, noe den skal ha håndtert. Samtidig er det trolig lenge til teknologien står ferdigutviklet.

- Dette er en konseptstudie og sånn sett i en tidlig fase. For å rulle dette ut i større sammenheng må teknologien videreutvikles, kostnadene være på riktig nivå og de regulatoriske rammene for drift av autonome løsninger må være på plass - om og når det kommer på plass er foreløpig for tidlig å si, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten, til eHandel.com.

Flere tester i sommer

Både selvkjørende roboter og pakkautomater vil imidlertid spille en viktig rolle for Posten fremover. Pakkeautomatene skal videreutvikles i løpet av sommeren og høsten i flere borettslag.

Les også: Økt e-handel gjør at Posten må tenke nytt - borettslag får egen postautomat

- Den selvkjørende brev/pakkeroboten er for så vidt en «avart» av det samme konseptet. Fra et kundeperspektiv er løsningene det samme. Det handler om et felles hentepunkt for brev og pakker i en automat nært hjemmet. Selvkjørende teknologi er noe vi utforsker med tanke på om det kan gjøre slike konsept mer kostnadseffektive. Vi vil bare ta det i bruk dersom det i sum er mer lønnsomt en fastmonterte brev/pakkeautomater – foreløpig jobber vi langs begge akser.

Del artikkel: