Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Spår en fremtid for kjøpesentrene som multifunksjonelle møteplasser

Nedgang for Sandvika Storsenter - knallhard konkurranse fra nettet
Britt Otterdal Myrset og Kenneth Eriksen, begge fra Deloitte, spår en fremtid for kjøpesentrene i Norge som multifunksjonelle møteplasser.
Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Norge er det landet i Europa med flest kvadratmeter kjøpesenterareal per innbygger, og den første kjøpesenternedleggelsen i landet vårt har blitt spådd å komme allerede i 2019. Står det virkelig så dårlig til med kjøpesentrene som mange vil ha det til? Dette har ekspertene Britt Otterdal Myrset og Kenneth Eriksen fra Deloitte sett på i Virkes Handelsrapport.

ANNONSE

Norge er det landet i Europa med flest kvadratmeter kjøpesenterareal per innbygger og står også i følge Virke for 35 prosent av norsk varehandel. I forbindelse med Virkes årlige Handelsrapport har Britt Otterdal Myrset, partner i Deloitte, og Kenneth Eriksen, konsulent i Deloitte, sett på kjøpesentrene i Norge og deres mulige fremtid som multifunksjonelle møteplasser. I Norge har den første kjøpesenternedleggelsen blitt spådd å komme allerede i 2019, og det stilles spørsmål ved om det virkelig står så dårlig til som mange vil ha det til. 

Deloitte har gjennomført en undersøkelse hvor det kommer frem at det er de yngste i aldersgruppen 16-20 år og de eldste i aldersgruppen 71 år eller eldre som oftest oppsøker sentrene. Som viktigste årsaken for å dra til et kjøpesenter er det dagligvarehandelen som skiller seg ut som en viktig driver på tvers av kundegruppene.

Når konsumentene ble spurt om hva de ønsker mer av på sentrene er det de tre konseptene Mathaller, Bondens Marked og dagligvarehandler med bredt utvalg som er størst ønsket. Dette kan bunne i at Mathallene er en arena for sosialt samvær, læring og nytelse. Det samme gjelder også for Bondens Marked hvor man kan snakke direkte med bøndene og få inspirasjon og råd samt tilgang på nye og spennende produkter.

Les også: Klesbutikker, fritidsbåter og sportsutstyr trekker ned salgstallene

Må berøre og skape en relasjon med kundene

Funnene i undersøkelsen viser også at de yngre stiller andre krav til kjøpesentrene og ønsker seg en friksjonsfri handel og et sted hvor man kan jobbe, leve og trene. 45 prosent av den yngste aldersgruppen mener at "kontorfellesskap/møteplass" vil gi flere besøkende, mens tallet for aldersgruppen 21-34 år ligger på 24 prosent. De yngste ønsker seg også innendørs aktivitetshall og kino som en del av kjøpesenteret.

Videre i rapporten skriver Myrset og Eriksen at transformasjonen av kjøpesentrene vil gå hånd i hanske med den teknologiske utviklingen og de muligheter som ligger i å skape mer sømløse opplevelser mellom det digitale og det fysiske handels- og opplevelsesuniverset. De legger også til at ettersom konsumentene strengt tatt ikke lenger trenger å gå på kjøpesentere for å finne det de trenger, må kjøpesentrene kunne levere det så enkle men samtidig så vanskelige, nemlig den magiske kombinasjonen av fysikk, teknologi og følelser for å berører og skape en relasjon med kunden slik at de opplever nytteverdi av besøket.

Les også: Disse merkevarene er best på kundeopplevelse

Del artikkel: