Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Sportsbransjen dominerer på nett

Netthandel

En av våre faste skribenter har analysert vel 1600 norske nettbutikker og sett nærmere på hvilke bransjer de tilhører. Sjekk hele bransjeoversikten nå.

ANNONSE

Det finnes flere gode rapporter om norsk netthandel, men hvor mange nettbutikker finnes innen de ulike bransjene? Det finnes ingen offisiell statistikk på dette; ei heller noen god statistikk på hvor mange nettbutikker vi faktisk har i Norge.

Enkelte hevder at antallet nettbutikker i Norge er ca 6000, mens andre hevder at antallet er nærmere 10 000. Jeg har dessverre ikke noe godt svar på dette, men etter å ha analysert 1633 nettbutikker, konstaterer jeg at kvaliteten på nettbutikkene varierer voldsomt. Kanskje bør vi fokusere mer på kvalitet enn kvantitet?

Fra kvantitet til kvalitet

Uansett, av og til er det moro å grave i tall. Det er nettopp det jeg har gjort. Jeg har sett nærmere på 1633 nettbutikker som er til stede i Norge. En del av disse har utenlandske eiere, men deres innhold er på norsk og de har norsk organisasjonsnummer. De oppleves altså som norske blant forbrukerne.

Omsetningsmessig er det elektronikk- og klesbransjen som topper omsetningsstatistikken, slik som vi blant annet ser på tallene fra Norsk eHandelsbarometer fra Virke (4. kvartal 2013):


Varekategoriers andel av samlet detaljhandel på nett

Varekategoriers andel av samlet detaljhandel på nett

Hver femte nettbutikk selger sportsutstyr

Om vi derimot teller nettbutikkene i de ulike bransjene så ser vi at det faktisk er sportsbransjen som leder an. Av de 1633 nettbutikkene var hele 18 prosent av dem sportsbutikker, mens elektronikkbransjen kun hadde 10 prosent av nettbutikken. På de påfølgende plassene finner vi den litt uklare kategorien ”Hobby og gadgets” som inkluderer alt fra strikkebutikker til gadgets som mobiltilbehør og samlefigurer. På plass nummer fire finner vi ”Barn” som inkluderer leker, barnevogner og annet tilbehør til de yngste.

Her er hele bransjeoversikten:


Nettbutikker fordelt per bransje

Nettbutikker fordelt per bransje

Andre interessante funn er at jeg fant hele 73 nettbutikker som solgte kosmetikk. Er det plass til så mange aktører innen dette området? Jeg tviler.

Avslutningsvis vil jeg påpeke  at tallene over må brukes med forsiktighet. Det er ingen grunn til å tvile på tallene fra de 1633 nettbutikkene, men så lenge ikke undersøkelsen inneholder alle nettbutikker i Norge, vil man ikke få et 100% korrekt svar på hvor mange nettbutikker som finnes i de ulike bransjene.

Del artikkel: