Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Spotify 10 ganger større enn Jay Zs Tidal

Netthandel

Mens svenske Spotify har rundet 30 millioner betalende kunder, dilter Jay Z og lillebror Tidal etter med tre millioner betalende musikk-elskere.

ANNONSE

Et år etter lanseringsfesten til Tidal kunngjorde selskapet at de har tre millioner kunder som betaler for å bruke den amerikanske rapartisten Jay Zs musikkstrømmetjeneste Tidal, skriver svenske Breakit.

Det skjedde kun kort tid etter at Daniel Ek og Spotify kunngjorde at de har passert 30 millioners-grensen.

Det svenske selskapet er dermed 10 ganger større enn sin amerikanske motpart i konkurransen om å tilby folk musikk som strømmer ut av høyttalerne.

En annen stor aktør er Apple Music som ble lansert i juni i fjor. Ifølge egne tall har de rundt 11 millioner kunder.

Penger i strømmen

Tidal har fått mye kritikk i løpet av Jay Zs regjeringstid. Mange har vært kritiske til tjenstens satsing på ekslusivt innhold med artister som Prince, Beyoncé og Kanye West for å lokke til seg kunder.

Mye tyder på at Jay Z ikke er fornøyd med tingenes tilstand. Han mener at han betalte altfor mye for Wimp, som senere byttet navn til Tidal. Torsdag melder Breakit at artisten saksøker de tidligere eierne av Tidal for 100 millioner kroner - kanskje også mer.

Flere norske og svenske selskaper har fått brev fra morselskapet til Tidal om at noe er i gjære. Jay Z og Tidal hevder at Wimp hadde færre abonnenter enn det som ble oppgitt i forkant av oppkjøpet, samt at virksomhetens økonomiske standing ikke var riktig så bra som forespeilet.

Lånte åtte milliarder

Og mens Jay Z vurderer søksmål, fyller Spotify opp bankkontoen med ytterligere åtte milliarder lånte kroner kom det frem denne uken.

Wall Street Journal spekulerer i at selskapet visstnok allerede har fem milliarder på bok, og at det ferske lånet på ytterligere åtte milliarder kroner ikke trengs for å holde musikk-skuta flytende.

Svaret er ifølge den amerikanske avisen enkelt: Spotify-toppen Daniel Ek vil ikke bare at skipet skal flyte - han vil at det skal stå sterkt og stødig selv om det skulle begynne å storme, og at hele verden med tid og stunder skal erobres.

Det nevnes tre mulige scenarioer med så mye penger på bok for Spotify.

  • Spotify kjøper Pandora. Amerikansk «smart-radio» med mer enn 80 millioner brukere, i all hovedsak på det amerikanske markedet.
  • Spotify kjøper Tidal. Jay Zs selskap har noe som Spotify mangler. Kredibilitet og støtte fra verdenseliten innen musikk og showbiz.
  • Spotify kjøper Soundcloud. Svensk lyddistribusjonsplattform som lar sine brukere laste opp, ta opp, promotere og dele sine egne lyd- og musikkfiler gratis.

Musikkstrøm til over 500 millioner

Nordmenns bruk av musikkstrømmetjenester nådde nye høyder i fjor ifølge årsrapporten til IFPI Norge.

Totalt ble det solgt musikk i Norge for 646 millioner kroner i 2015, som er en solid oppgang på 6, 9 prosent. Salgstallene for 2014 var på 605 millioner kroner.

Strømming har en markedsandel på 77, 4 prosent, noe som er et lite hopp opp fra 75, 4 prosent året før.

For første gang omsatte strømmetjenestene for mer enn 500 millioner kroner i Norge i fjor. Det er ny rekord i norsk målestokk.

YouTube, og annen videostrømming, utgjorde bare rundt to prosent (10, 3 millioner kroner) av den totale strømmeomsetningen i Norge i fjor.

(Foto: Matthew Harrison/Flickr/Commercial use allowed/Lisens CC BY-ND 2.0)

Del artikkel: