ANNONSE

Starter utrullingen i Norge - kan få enorme konsekvenser for norske kjeder og nettbutikker

Starter utrullingen i Norge - kan få enorme konsekvenser for norske kjeder og nettbutikker
Ole Martin N. Evensmo

Google begynner i dag utrullingen av Google Assistent til norske smarttelefoner. Konsekvensene kan bli store for norsk varehandel.

ANNONSE

Google Assistent ruller nå ut i Norge. I løpet av få  løpet uker vil tjenesten være tilgjengelig på alle kompatible Android- og iOS-enheter i Norge.

På Google hjemmemarked i USA der stemmestyring allerede har vært tilgjengelig i lengre tid, spås det at halvparten av alle søk i 2020 vil bli gjort med stemmen.

Dette er Google Assistent

På Android-enheter aktiveres den gjennom å holde inne hjemknappen eller ved å si «Ok Google». På iOS må brukere laste ned Google Assistents app.

Google Assistent på norsk blir tilgjengelig for brukere av Android-enheter med 5.0 Lollipop eller høyere, samt for iOS-brukere med versjon 10 eller høyere via App Store.

Assistent er kompatibel med over 5000 smart-enheter for hjemmet rundt om i verden. Den finnes også tilgjengelig i biler fra mer enn 40 ulike produsenter.  

Assistenten bruker avansert maskinlæringsteknologi, og er knyttet til en rekke av Googles tjenester som kart, oversetter, kalender og mer. I tillegg kan aktører som ønsker det bygge sine egne integrasjoner til assistenten gjennom Actions on Google-programmet

Google Assistent er nå tilgjengelig på mer enn en halv milliard enhenter over hele verden.
Ved utgangen av 2018 vil assistenten være lansert i 80 land og på over 30 ulike språk.

Når Google Home lanseres senere i år i Norge, vil brukeren også kunne snakke med Google Assistent via smart-høyttaleren.

Google Assistent er en digital, stemmestyrt assistent som gjør det mulig for folk å snakke med Google og skal bidra til et enklere liv for brukerne, enten de skal handle på nett, sende en SMS, høre på musikk og trenger en påminnelse om et gjøremål i en travel hverdag.

Avansert maskinlæring

Google Assistent er ikke bare en av mange Google-lanseringer, men et resultat av Googles satsing på alt fra oversettelser og søk til YouTube, kart og kalender - alt samlet på én og samme plass, drever med avansert maskinlæring. Målet er at den virituelle assistenten skal kunne forstå brukerens kontekst og stemme, dermed kunne løse komplekse spørsmål og oppgaver. Og etter hvert som den lærer, vil kvaliteten øke ytterligere.

– Vi er ekstremt glade over å kunne rulle ut Google Assistent på norsk, og dermed kunne gi brukere her i Norge en assisterende Google-opplevelse - personlig tilpasset hver enkelt. Våre ingeniører har jobbet hardt for å skape en intelligent stemmeassistent bygget på avansert maskinlæring, som med en lokalt utviklet personlighet og funksjonalitet kan hjelpe norskspråklige brukere å få gjort ting i sin hverdag, sier Country Director Jan Grønbech i Google Norge i en pressemelding.

En viktig komponent i lanseringen av Google-assistenten i norsk drakt, er at den er tilpaset norske behov og bruksområder. Det vil si at utover Googles egenutviklede funksjonalitet får brukerne også til norske selskapers egne integrasjoner, utviklet med Googles åpne utviklerplattform Actions on Google. 

Starten på den digitale revolusjonen

Noen av de norske selskapene som allerede har utviklet funksjonalitet for Google Assistent, er DNB, NRK, Orkla, Oslo Bysykkel, SAS, Sol, Sparebank-1, Telia, Tine og VG.

Også matvarekjeden Meny er klare. Talegjenkjenningen skal gjøre det enklere å lage handleliste i Menys app, også når du ikke har hendene fri. Enten du kjører bil, vasker opp eller lager middag, og lurer på hva som står på handlelisten, er det bare å spørre assistenten. Appen vet hva du pleier å handle. Om du for eksempel ber assistenten sette melk på listen, og du vanligvis kjøper lettmelk, registrerer den lettmelk.



Anne Bache Dahl, konseptansvarlig netthandel i Meny Bilde: Meny

- Netthandel og digitale løsninger endrer kundenes forventninger og handlevaner. Vi er stolte av å være en av et fåtall pilotbedrifter når Google lanserer sin banebrytende talegjenkjenningsteknologi i Norge. Vi investerer i fremtiden, sier Anne Bache Dahl, konseptansvarlig netthandel i Meny i en pressemelding.

Meny mener vi bare har sett starten på den digitale revolusjonen i dagligvarebransjen.

- Kundene kommer til å endre måten de er i kontakt med Meny på. Våre butikker og matarbeidere kommer ikke til å forsvinne – de er hjertet i vår matfaglige kompetanse, men vi vil ha kundekontakt i flere flater. Stadig flere sjekker vareutvalget i nettbutikken og stadig flere får varene levert på døra, sier Bache Dahl

Del artikkel: