Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Stor fremgang for mobilbetaling

Stor fremgang for mobilbetaling
Mobilbetaling
Louise Sverdrup

Vesentlig flere enn i fjor foretrekker å betale med Vipps i nettbutikkene

ANNONSE

Siden DNB sin betalingsapp Vipps så dagens lys i mai 2015 har nordmenn overført mange milliarder kroner med deres smarttelefoner.

Faktisk var Vipps ikke de første til å tilby mobilbetaling i Norge. Allerede i mars 2014 lansertes app-en mCASH som kunne brukes til både vennebetaling og kjøp i nettbutikker.

Kort tid etter Vipps fulgte nok en konkurrent. Det var den danske betalingsapp-en MobilePay som med 2 års erfaring fra det danske markedet satset på å bli nordmenns favoritt innen mobilbetaling.

Det ble beinhard konkurranse mellom de 3 app-ene, og mCASH klarte ikke å utnytte fordelene med å ha kommet først. I begynnelsen av 2017 måtte de drøyt 100 bankene bak mCASH se i øynene at slaget var tapt og valgte å avvikle mCASH og gå inn i Vipps i stedet.

Nå sto Vipps enda sterkere enn før, og det varte kun litt over et halvt år før også MobilePay måtte gi opp kampen.

Mobilbetaling i netthandelen

I 2017 var Vipps for første gang å finne blant foretrukne betalingsmidler i DIBS sin årlige rapport om norsk e-handel. 5% av nordmenn foretrakk dengang å betale med Vipps i nettbutikkene. I år har dette tallet økt til 8%.

La oss en titt på Danmark der den ledende mobilbetalingsapp-en MobilePay gjorde sitt inntog i netthandelen rundt et år tidligere enn Vipps i Norge. Andelen av dansker som foretrakk å betale med MobilePay i netthandelen økte fra 5% i 2016 til 9% i 2017. Utviklingen for Vipps ligner altså veldig mye på utviklingen for MobilePay i Danmark. Derfor er det ganske interessant at andelen av dansker som foretrekker MobilePay ifølge DIBS-rapporten ”Dansk e-handel 2018” har økt til hele 16% i 2018.

Kanskje vi får en lignende utvikling i Norge?

En ny konkurrent til Vipps

I juni i år ble Apple Pay tilgjengelig i Norge. I første omgang var det bare kunder i Nordea og Santander Banken som fikk mulighet å betale med Apple Pay, men i slutten av august ga også Sbanken kundene sine denne muligheten.

Apple Pay har vært svært etterspurt hos bankene, men har inntil videre ikke gjort seg spesielt bemerket innen norsk e-handel. Årsakene til dette kan blant annet være at under halvparten av nordmenn er kunder i en av de tre bankene som tilbyr Apple Pay og at bare knapt halvparten av dem eier en Apple-enhet som understøtter Apple Pay. I tillegg er det kun et fåtall av nettbutikkene som tilbyr betaling med Apple Pay på nåværende tidspunkt.

Blir det Davids kamp mot Goliat?

Med sine over 3 millioner brukere har Vipps et stort forsprang i forhold til Apple Pay. På den annen side er Apple et av verdens sterkeste brands og tilbyr et helt univers av både fysiske og digitale produkter som er svært populære i Norge. Vipps tilbyr betaling. Punktum.

Dessuten er Vipps bare tilgjengelig i Norge, mens Apple Pay kan brukes i masse utenlandske nettbutikker der nordmenn liker å handle.

Om Vipps klarer konkurransen fra Apple, avhenger dels av DNB, Sparebanken1 og de øvrige bankene som eier Vipps. Foreløpig sier de nei til Apple Pay på tross av et stort press fra kundene deres. Man hva skjer hvis kundene velger å bytte bank?

Del artikkel: