Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Svakeste bokåret på 13 år

Alle snakker om Amazon - her er bokbransjens nye digitale konkurrenter
Boksalget raser.
Foto: eHandel.com
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Ebøker er eneste bokggruppering i vekst.

ANNONSE

Salgstallene på litteratur er det svakeste siden 2005, og i oktober falt salget av skjønnlitteratur med 10,4 prosent viser salgstall fra Den norske forleggerforeningen. Nedgangen vil trolig føre til det svakeste bokåret på 13 år.

- Nedgangen reflekterer at det leses mindre. Særlig i aldersgruppen 25-39 år leser storleserne klart færre bøker per år enn tidligere skriver administrerende direktør Kristenn Einarsson fra forleggerforeningen til NRK.

Tror det vil snu i 2020

Årets omsetning i bokbransjen per dags dato er 1,38 milliarder kroner som er en god del mindre fra opptellingen i oktober i fjor. Da var den på 1,49 milliarder. Ut i fra NRKs beregninger kan man forvente en total omsetning på 1,69 milliarder i løpet av 2018. 

Skjønnlitteratur sammen med lydbøker, sakprosa og skolebøker gjør at det totale boksalget faller med 7,8 prosent. Einarsson tror dog boksalget vil øke igjen i 2020.

- Det største fallet er det skolebøkene som står for, som faller med 70 millioner kroner. Det var ventet, siden det blir nye læreplaner i 2020 og dermed nye lærermidler. Da blir det lavere salg i år og neste år, før det blir mye høyere salg i 2020 og årene etter.

Ebøker vokser

Forleggerforeningen forteller at de jobber for å få lesingen opp, men at det er vanskelig med tanke på konkurransen fra sosiale medier. 

- Undersøkelser fra blant annet Norge, Tyskland og Danmark forteller oss at leserne er klar over at de leser mindre, og at de gjerne vil lese mer. Tidskonkurransen er fra sosiale medier og strømming.

Ebøker er nå den eneste bokggrupperingen som er i vekst, men det er fortsatt ikke nok til å veie opp for det store fallet som skjer i fysisk lesestoff. 

- Vi tror heller ikke det er der den største veksten er, verken her eller internasjonalt. Det er strømming av lydbøker. 

Del artikkel: