Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Svindles for 290 milliarder euro

Ole Martin N. Evensmo

Nettsvindel påfører sine offer årlige tap på svimlende 290 milliarder euro.

ANNONSE

Det gjør virksomheten mer lønnsom enn den illegale handelen med marijuana, hasj og kokain til sammen.

I en ny rapport om netthandel over grensene fra nettverket European Cybercrime Center (ECC) fastslås det at de mest vanlige svindlene oppstår ved kjøp av elektroniske produkter, merkevarer, gratis prøvepakker på helsekostprodukter, kjøp av bruktbiler, salg av billetter og falske nettbutikker (phishing). Dette fremkommer av en melding fra Forbrukerrådet og Forbruker Europa. Sistnevnte er det norske kontoret i det europeiske nettverket av forbrukerkontorer.

- Nordmenn er ikke alene om å bli lurt. Svindlerne blir stadig mer innovative og har mer sofistikerte metoder for å lure kjøpere. Det dukker daglig opp nye selskaper og personer som forsøker å svindle forbrukerne, sier direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa til Dagens IT.

Det europeiske forbrukernettverket ECC bistår i konflikter mellom forbrukere og seriøse selgere, men i forbindelse med svindel er det lite ECC kan gjøre.

- Svindel er en straffbar handling og forbrukere oppfordres til å anmelde forholdet til politiet. Det er også mulig å få refundert pengene dine gjennom kredittyter, hvis du har brukt kredittkort, eller også debetkort når du ikke har mottatt varen du har bestilt, sier Wiik til nettavisen.

Rapporten kommer med flere tips til forbrukere om hvordan unngå svindel på nett og hva man som forbruker kan gjøre:

  • Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det mest sannsynlig det.
  • Sjekk opp hvor nettsiden er lokalisert.
  • Bruk en sikker betalingsmetode.
  • Se etter godkjente "trustmarks". Se hele listen over europeiske sertifiseringer på nett. I Norge er det kun Trygg E-handel som er godkjent.
  • Tenk over måten selger presenterer seg på.
  • Vær forsiktig med hva du oppgir av personlige informasjon.

Del artikkel: