Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Tidligere allierte blir konkurrenter

Tidligere allierte blir konkurrenter
Netthandel

Oppstartsselskapet Rocket Internet, som blant annet stablet Foodora på beina, mister en viktig støttespiller når investorgruppen Kinnevik delvis selger seg ut.

ANNONSE

I midten av forrige uke ble det klart at en av Nordens største nettinvesteringsgrupper, den svenske Kinnevik-gruppen, solgte halvparten (10,9 millioner aksjer) av sin eierandel i det tyske oppstartsselskapet Rocket Internet.

Nedsalget ga to milliarder svenske kroner i kassa for investeringsgruppen som ved utgangen av 2015 var verdsatt til  84 milliarder svenske kroner.

Rocket Internet har siden 2007 rullet ut oppstartselskaper på løpende bånd.

Zalando (hvor Kinnevik er en betydelig eier sammen med danske Anders Holch Povlsen fra Bestseller) og matleveringstjenesten Foodora, som i dag eies av Delivery Hero, er to av de mest kjente selskapene Rocket Internet har vært involvert i.

Kinnevik-gruppen, som har den svenske mediefamilien Stenbeck som største eier, eier blant annet mediehuset MTG som driver kanaler som TV3 og Viasat i Norge.

Fra samarbeid til konkurranse

Rocket Internet har fra første dag vært en ordentlig urokråke og fått mye kritikk for sin måte å drive business på. Mange mener de har vært nådeløse på arbeidskultur og at de har skodd seg på å kopiere eksisterende oppstartsbedrifter.

Disruptive og offensivt fremoverlente har de tøffet frem og sakte men sikkert vokst seg store.

Faktisk så store at det svenske investeringsselskapet med stor sannsynlighet har ansett dem som en konkurrent mer enn noe annet da de valgte å selge seg markant ned i selskapet.

Ifølge Breakit skal Kinnevik-gruppen etter nedsalget fortsatt sitte som nest største aksjonær i Rocket Internet med 13,2 prosent.

Brudd som forventet?

Ifølge Reuters har det de siste årene kommet gjentatte signaler om at Rocket Internet og Kinnevik-gruppen ikke har vært helt enige i hvordan ting skal gjøres, og at de to storhetene har vært på kollisjonskurs.

I fjor trakk Kinnevik-gruppen alle sine styremedlemmer ut fra Rocket Internet.

En annen klar indikasjon på at ting ikke har vært helt på stell er at Kinnevik verdsatte flere av partenes felles eiendeler langt lavere enn Rocket Internet, som ga ny giv til spørsmål om hvorvidt Rocket Internets verdsettelse kan forsvares og sendte aksjekursen ned.

Kinnevik-gruppens aksjesalg gjorde også utslag på borsen - og sendte Rocket Internet 10 prosent ned på Frankfurt-børsen kort tid etter at nyheten sprakk.

(Arkivfoto: Bjørn Skomakerstuen)

Del artikkel: