Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Tidligfase-investoren som årlig møter 250 norske gründere og oppstartsselskaper

Tidligfase-investoren som årlig møter 250 norske gründere og oppstartsselskaper
Såkorns- og engleinvestoren Trond Riiber Knudsen har 23 års fartstid fra McKinsey. Gjennom sitt eget selskap TRK Group er han nå inne i 45 norske selskap med fokus på disruptiv teknologi, digitale tjenester og vekstmarkeder.
Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

Av de 250 selskapene han møter avsetter han én time til hver av dem på kontoret sitt for å la seg overbevise om å investere i akkurat dem.

ANNONSE

- Gjennomsnittsinvesteringen ligger på rundt én million kroner. Vi går aldri inn i en runde to. Da gir jeg heller selskapene navnene på 15 potensielle investorer og ber dem ringe rundt. Men jeg er alltid tilgjengelig for å dele av nettverket mitt og gi gode råd på veien. Det er en policy jeg står last og brast ved, sier han til eHandel.com.

Trond Riiber Knudsen og selskapet hans TRK Group ønsker å bruke sin kunnskap og omfattende nettverk til å fremstå som en bro eller portåpner mellom oppstartsselskaper og store, etablerte selskaper.

Åpen dør-holdning

Han omtaler seg selv som en som liker å snakke med folk, og at døren hans står veldig åpen for en gründer-prat.

- Dialog er verdifullt. Det er veldig ofte at jeg hjelper uten å investere. Jeg får henvendelser fra alt fra 17-åringer til pensjonister. Av rundt 500 årlige henvendelser ender jeg opp med å treffe rundt halvparten, sier Knudsen.

Han sier at 25-50 av selskapene som kontakter ham er av ordentlig kvalitet.

Han omtaler dem som «venture ready».

- De selskapene består gjerne av et team på to-tre personer som kompletterer hverandre, som stiller med et minimum viable product, som kan vise til en eller annen type dokumentert traction og som skiller seg litt ut som unike, sier Knudsen.

Avatarer og butlerservice

Selskaper han er inne i, og som han trekker frem da vi ber om eksempler, kommer han opp med blant annet tech-selskapet Recheckit, spill-læringsselskapet Attensi, solenergiselskapet Otovo, butlerservicetilbudet for Airbnb med Lotel og medtech-selskapet Your.MD som er et britisk-norsk selskap som lager en slags fastlege- og selvdiagnosetjenesteapp til mobilen.

- Det er per i dag to millioner brukere av Your.MD globalt. Orkla har blant annet investert fem millioner dollar i dette, sier Knudsen.

Han er også inne i bildelingskonseptet Nabobil.no og No Isolation

No Isolation lager «avatarer» for langtidssyke barn som ikke kan delta i skoleundervisning i form av små roboter som skal kunne sitte på barnets plass i klasserommet, og streame undervisningen til barna som ikke kan være til stede.

- Ingen styrebindinger

Et annet viktig element er at han eller TRK Group ikke går inn styrene i selskapene de investerer i.

Normalt kjøper de seg inn med en eierandel på 1-30 prosent.

- Vi skal være rådgivere uten en formell posisjon. Something good can be even better, sier Knudsen om hva han lever for og etter.

Av de 45 selskapene han per i dag er inne i er han klokkerklar på at alt ikke kommer til å fremstå like rosenrødt.

- Mange kommer garantert til å gå dukken.

Del artikkel: