Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Tilbyr ikke hårvask - ligger an til oppvask på Stortinget

Tilbyr ikke hårvask - ligger an til oppvask på Stortinget
4.desember 2015 fikk siviløkonomene Andreas Kamøy (t.v.) og Kristian Hauge Solheim stablet det disruptive og digitale frisørkonseptet Cutters på beina. De har høstet mye kritikk fra den tradisjonelle frisørbransjen. Det har likevel ikke stoppet dem fra å få opp 29 salonger. Nå er det manglende hårvask som er stridens kjerne og som har nådd lobbyistenes høyborg Stortinget.
Foto: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

NHO kjemper for at hårvask skal bli påbudt i alle norske frisørsalonger.

ANNONSE

Det er kun drop in som gjelder for Cutters-konseptet, hvor man på nettsiden kan følge med på estimert ventetid i sanntid. Én fast pris på hårklipp, uavhengig av kjønn og type klipp, som utføres på 15 minutter.

Vask, farging eller bleking gjør de ikke. Og mangelen på hårvask har nå blitt et stridstema som lobbyister har trukket inn i Stortinget.

Hårete kritikk av en utfordrer

Dumpingpriser, konkurransevridning og sammenligninger med fastfood er noe av kritikken som har vært rettet mot Cutters fra bransjen generelt siden selskapet så dagens lys.

Nå er det NHO Service og Handel, på vegne av Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), som gjør det de kan for å få norske politikere til å komme med et påbud om at Cutters må tilby hårvask i sine salonger, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er en lobbykamp mellom NFVB og NHO på den ene siden og oss, sier gründer Andreas Kamøy i Cutters til DN.

Ifølge avisen har Norge en egen forskrift med hygienekrav, som ikke sier eksplisitt at det er påbudt å tilby hårvask.

Påstand mot påstand

NHO Service og Handel ber i et brev til Helse-og omsorgsdepartementet som DN har fått tilgang til, om at forskriften endres så det blir utvetydig at det er påbudt å tilby hårvask. Cutters er en del av bakgrunnen for henvendelsen.


For ganske nøyaktig et år siden fikk Heidi Leona Norum seg en runde med saksen av Susanne Amalie Nilsen i pop up-salongen på Oslo City.

For ganske nøyaktig et år siden fikk Heidi Leona Norum seg en runde med saksen av Susanne Amalie Nilsen i pop up-salongen på Oslo City. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Direktør Anne Mari Halsan i NFVB sier saken handler om å «bevare en høy yrkes- og fagstandard».

Hun sier til DN at hun forstår at Cutters vil dra saken så langt som mulig for å slippe å gjøre om på forretningskonseptet sitt.

- Men presedensen i bransjen gjennom årtier har vært sånn at man ikke har vært i tvil: Hårvask er en naturlig og selvfølgelig del av en frisørbehandling.

Kamøy er på ingen som helst måte enig i den påstanden.

- Vi ser ingen grunn til at tilbud om hårvask skal bli påbudt i samtlige norske frisørsalonger. Hvis det blir det, er det i hvert fall ikke av hensyn til kundene, sier Cutters-gründeren til avisen.

Politisk uenighet

Og politikerne i stortingsgangene er i ferd med å gjøre seg opp en mening etter å ha fått innspill fra begge parter i den pågående hårvask-striden.

Arbeiderpartiet har bedt helseministeren om å klargjøre hvordan forskriften skal tolkes, og vil ikke mene noe konkret før et svar ligger på bordet fra Bent Høie (H).

Høyre har ikke konkludert med hvor de står. Det har derimot Fremskrittspartiet.

- Det er jo galskap, da. Kundene må få bestemme. Det kommer noen nye, og så klarer ikke konkurrentene å tilpasse seg, mener stortingsrepresentant Jan Steinar Engeli Johansen.

Kritiserer moderpartiet

Og der moderpartiet ikke har bestemt seg, så er Unge Høyre klokkerklare.

De mener et påbud er helt unødvendig.

Sandra Bruflot, nestleder i Unge Høyre, har ikke sansen for at Høyre kan bli en bremsekloss for nye og kreative bedriftskonsepter.

Hun stusser også over at NHO, som ellers er for konkurranse i næringslivet, er en pådriver for et slikt påbud.

Del artikkel: