– Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, sier finansminister Siv Jensen.
Samtidig som tollfrigrensen økes til 500 kroner, vil fraktkostnader regnes med i beløpsgrensen. Med dagens regler, kan du kjøpe en vare for 200 kroner, momsfritt, mens frakt kommer i tillegg.
- Dette er et såpass lite beløp, særlig når du legger på hva det betyr med porto og alt annet, at konsekvensene for norske arbeidsplasser ikke er så store, sier statsminister Erna Solberg til DN.
- Hadde du økt beløpet betydelig mer, hadde saken vært en annen. Men jeg tror ikke dette skaper så store utfordringer, sier hun.
Regjeringen foreslår også å øke grensen for forenklet fortolling fra 1 000 til 3 000 kroner.
Næringslivet raser
- Det er komplett galskap. Her setter man useriøs forbrukerpopulisme foran hensynet til norske arbeidsplasser og statens inntekter, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke til Dagens Næringsliv.
Dagens netthandel mot utlandet koster allerede 6 000 norske arbeidsplasser, ifølge en fersk rapport Virke. Ifølge rapporten går staten glipp av skatter og avgifter for 2,3 milliarder kroner i år, hvorav 1,3 milliarder skyldes tollfrigrensen på 200 krober. Med en økning til 500 kroner frykter Virke at ytterligere 10 000 arbeidsplasser forsvinner.
- Dette er det mest næringsfiendlige forslaget jeg kan huske, sier Harald Andersen.
Han mener en eventuell tollfrigrense subsidierer utenlandske konkurrenter.
- Jeg kan love de titusenvis av norske bedrifter som vil rammes av dette forslaget og at vi vil jobbe knallhardt for å få Stortinget til å stoppe dette uvesenet, sier han.
Trenger politisk hjelp
Han må da belage seg på hjelp fra Venstre og Kristelig Folkeparti som er avgjørende for å få budsjettet vedtatt i Stortinget. De nevnte partier har så langt ikke uttalt seg om saken, men Senterpartiet varsler i Dagbladet at dette er en kamp de ønsker å ta.
- Det betyr en massiv statlig subsidiering av grensehandel på internett. Norske butikker og nettbutikker fortjener å få konkurrere på like vilkår. Regjeringens forslag må derfor stanses i Stortinget, sier Senterpartiets Geir Pollestad som er leder i næringskomiteen på Stortinget.
- Å reversere dette forslaget vil være en god plass for KrF og V å hente penger nå de skal finne inndekning for sine satsinger.
Også NHO raser mot Regjeringen og krever at MVA-fritaket også skal gjelde norske bedrifter.
-Hvis forbrukeren nå kan spare 125,- kroner i  MVA ved å kjøpe en vare til kr 500,- i en svensk nettbutikk i stedet for 625,- i en norsk, så får Regjeringen også sørge for at det blir et tilsvarende MVA-fritak hos norske butikker og nettbutikker, sier Bjørn Næss, Adm. direktør i NHO Handel.