Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Toys R Us erklært konkurs etter sviktende julesalg

«Digitalsinke» slanker antall butikker - en utvikling som også gjelder for Norge
Toys R Us har erklært flere av sine nordiske filialer konkurs.
Foto: Top-Toy/pressebilde
Julius Gunnilstam

Toys R Us har slått seg konkurs i Sverige, Danmark og Finland.

ANNONSE

I midten av året i fjor meddelte det danske selskapet Top-Toy, som driver butikkjedene Toys R Us og BR i Norden, at de ikke skulle bli til offer for konkursbølgen som berørte Toys R Us sine andre filialer verden rundt. Det danske konsernet hadde på tidspunktet ryddet opp netthandelen og så lyst på fremtiden.

- Vi er nå på vei til å få skikk på netthandelen og skal gå fra å være dårlige til å bli veldig gode online, sa Top-Toys administrerende direktør Per Sigvardsson, i juni i 2018.

Under oktober måned kunne de også meddele at Top-Toy investerte i robotlager fra Autostore, som skulle styrke selskapets netthandel. Selskapet tok altså netthandelssatsningen svært seriøst. 

Råder forvirring om Norge er berørt

Omstillingen var dog for sen, og selskapet er nå erklært konkurs. Den 28.desember skal TOP-TOY AS ha slått seg konkurs i Danmark, Sverige og Finland. I følge E24 er det noe forvirring rundt hvorvidt Norge er berørt, da selskapet først i en pressemelding skal ha meddelt konkurs i Skandinavia, men siden skrevet en facebook-melding om at de norske butikkene ikke er rammet:

- «Hei alle sammen. Toys R Us/BR Leker i Sverige og Danmark går i konkurs nå men Toys R Us/BR Leker Norge er for tilfellet IKKE inkludert i konkursen. Som det ser ut nå så skal vi fortsette som normalt», siterer E24 fra Toys ’R’ Us Norge sin Facebook-side.

Top-Toy skal ikke ha skrevet noe om dette i pressemeldingen, ei heller svart på henvendelser rundt dette. 

- Har jobbet døgnet rundt

Selskapet skal allerede ha vært på vei inn i en rekonstruksjonen som ble godkjent den 21.desember, men et sviktende julesalg skal ha satt spikeren i kista. Top-Toy skal ha lett etter kjøpere til virksomheten, uten hell. 

- Vi hadde kommet langt og fått vår plan godkjent av kreditorene og domstol. Vi har jobbet døgnet rundt for å skape et rammeverk for en rekonstruksjon av Top-Toy, men i dag må vi erkjenne at det på grunn av et mislykket julesalg ikke lenger går å fortsette rekonstruksjonen, sier Per Sigvardsson i en pressemelding. 

- Årsaken er økt digitalisering

Top-Toys julesalg skal ha vært langt under budsjett og "en stor skuffelse".

- Årsaken til den kritiske situasjonen hos Top-Toy er økt digitalisering, flere konkurrenter og endrede lekevaner hos barn. 

Hva som kommer til å skje med netthandelen i de berørte landene er uklart, men selskapet har nå salg på sine nordiske sider, Toys R Us og BR. Det er også salg på den norske siden, som gjelder frem til 6.januar. Virksomheten er nå i bobestyrerens hender, og da flere banker har eiendeler i selskapet forventes leverandørene til Top-Toy å ende opp tomhendte. 

- Under det seneste regnskapsåret rapporterte Top-Toy operasjonelle tap på 149 millioner danske kroner og var tvunget til å nedskrive selskapets goodwill som følger av rekonstruksjonen. Dette innebar at selskapet endte med tap på 2,031 milliarder danske kroner, meddeler Top-Toy.  

Del artikkel: