Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Tror norske nettbutikker pakker og drar

Ole Martin N. Evensmo

Økt tollfrigrense kan medføre at norske nettbutikker flytter virksomheten ut av Norge, tror NHH-professorer. Men mye tyder imidlertid på at en utflagging ikke blir så lukrativt.

ANNONSE

Professor Tor W. Andreassen ved NHH tror en økt tollfrigrense vil bety tapte arbeidsplasser i Norge, fordi norske nettbutikker flagger ut.

- Det er en krise for de som blir arbeidsledige, men kanskje ikke for nasjonen Norge. De som blir fristilt tror jeg vil gå inn i noe annet, sier han til DN.

- Finansdepartementet må ha tenkt gjennom dette, og da er det villet, sier han.

På sin blogg gir professoren finansministeren det glatte lag.

- Mitt eneste svar (foreløpig) er like absurd som det er logisk: det er populært blant velgerne. Men næringspolitikk kan ikke drives etter slike kriterier. Det trodde jeg NHH-student Siv Jensen hadde lært!

Professor Lars Sørgard ved  institutt for samfunnsøkonomi på NHH støtter sin kollega i at tapte arbeidsplasser kan ha en positiv effekt for AS Norge, men han likevel usikker på hvorvidt økt tollfrigrense er et klokt grep.

- Man skal ha størst mulig skattegrunnlag, og her får man en gylden, enkel mulighet for å komme unna , og det er ikke bra, sier han.

Flere gode grunner for å flagge ut

Even Aas-Eng, som driver flere nettbutikker gjennom Venture Factory har tidligere uttalt at vurderer å flytte ut.

– Det er en direkte konsekvens av et regelverk som fremstår som meningsløst for oss. Det finnes andre argumenter for å flytte ut også, som lavere lønninger, og det er garantert noen som vil gjøre det hvis grensen heves, sa han til DN før Regjeringen la frem statsbudsjettet.

Også Netthandelen Holding og Komplett Group har antydet at de vurderer å flagge ut hele eller deler av sin virksomhet, hvis tollfrigrensen økes.

Risikabel utflagging

Hvorvidt det faktisk er mulig å flagge ut og fortsette driften fra for eksempel Sverige eller Danmark er noe uklart og er noe som i disse dager diskuteres i mange norske bedrifter. Advokatene Kjerstin Ongre og Oddgeir Kjørsvik i KPMG omtalte problemstillingen i Dagens Næringsliv 25. september 2014 og gjorde det klart at en utflagging for å slippe norske avgifter neppe er lovlig:

- Skatteetaten har nemlig lav terskel for å kreve at netthandelselskaper har en registrerings- og momsplikt i Norge. Dette gjør de med begrunnelse i at selskapene i for stor grad har innrettet seg mot norske forbrukere. Dette har skatteetaten allerede fått medhold fra Høyesterett for (se Rt. 2006, side 364 «Ifi OY»), og en annen sak verserer for domstolene. [...] Skatteetatens rådende oppfatning synes etter vår oppfatning å innebære at de fleste som ikke kvalifiserer til betegnelsen «netthandelgigant» rammes av moms- og registreringsplikt i Norge, og det uavhengig av hvilken lavverdigrense som er gjeldende. Dersom grensen heves, kan det fort bare bli de aller største nettbutikkene – og deres norske kunder – som vil nyte godt av det.

Ønsker du å lese mer om tollfrigrensen, så anbefaler vi vår oppsummering:

Alt du trenger å vite om tollfrigrensen

Del artikkel: