Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Universell utforming er 90 % av teknisk SEO

Ole Martin N. Evensmo
olemartin@netthandel.no

Universell utforming er drit kjedelige greier og bare et minimum av hva som bør være på plass på en nettside som er opptatt av søkemotoroptimalisering. Det skriver SEO-ekspert Magnus Strømnes Bøe.

ANNONSE

Som de fleste vet handler søkemotoroptimalisering (SEO) om å takle primært to faktorer.

  • On-site SEO - innhold og presentasjon av dette på nettstedet
  • Off-site SEO – innhold om, lenker og presentasjon av dette utenfor nettstedet

Undergrenen av dette som kalles teknisk SEO tar for seg regler for hvordan primært innhold presenteres. Eksempelvis hvordan en overskrift formateres, at det er noe som heter meta description og hvordan bilder skal tagges for at søkemotoren skal forstå hva bildet gjør der.

Teknisk SEO er den kjedelige delen av SEO

For oss som har jobbet med dette i en stund er den rent tekniske delen drit kjedelige greier som burde være på plass i utgangspunktet. Teknisk SEO og spesielt den delen som universell utforming dekker, er ting som i alle tilfeller burde være på plass når nettstedet blir levert. Det er heller ikke noe som drar skinnet av pølsa overfor Googles rangering av nettstedet ditt, men er altså bare et minimum av tilrettelegging som burde være på plass.

Universell utforming blir med lovpålegget et viktig moment i kravspesifiseringer for nye nettsteder fremover. Skjønt håndhevingen av denne loven, spesielt overfor nettbutikker, tror jeg i realiteten blir minimal. Men lovpålegget er en egentlig en fin ting og det er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste å ikke gjøre nettstedet universelt utformet.

Kommersielle grunner til å ta hensyn til UU

Ved å ta i bruk universell utforming og bruke HTML 5, som er den mest UU-vennlige standarden for HTML, får du følgende fordeler:

  • Tilgjengelighet innfrir i stor grad de samme kravene som Google har for å markere innhold, grunnleggende søkemotoroptimalisering av malverket ditt er en konsekvens av å følge UU-loven.
  • Bruken av HTML5 og dets spesialdesignede tagger for å håndtere innhold og navigasjon , gjør at koden til nettstedet kan skrives mye mer effektivt. Mindre kode = raskere nettsted. Raskere nettsted = mer penger i kassa.
  • Brukervennligheten øker. En ting er å få et nettsted til å rangere. Sider som har en god posisjon trenger å konvertere. Brukervennlige nettsteder konverterer mer. Kommer du inn i denne gode sirkelen trenger du ikke å endre på formelen.

Reglene til universell utforming er en gavepakke for dyktige SEO-konsulenter. Det er også en nedtur for de konsulentene innen faget som er i startgropa. De enkleste tiltakene er gjerne på det tekniske nivået og det er her det ofte stopper. Ved at universell utforming blir en del av leksene til leverandørene av netthandelsløsningene og publiseringsløsningene ”mister” de som fortsatt fokuserer mesteparten av innsatsen på teknisk SEO en hel del av arbeidsgrunnlaget.

Jeg syns det er helt topp.

Teknisk tilrettelegging av universell utforming og korrekt kode er kjedelige greier som burde vært der i utgangspunktet. De vanskelige grepene innen SEO, som faktisk gir effekt som innholdsstrategi og autoritetsbygging er mye mer interessant å jobbe med.

Forhåpentligvis vil brorparten av SEO-budsjettene fremover dreie seg mer om det enn om teknikk og HTML-jukking.

Del artikkel: