Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Urmaker Bjerke får ikke selge som en vanlig nettbutikk

Urmaker Bjerke får ikke selge som en vanlig nettbutikk
Halvor Bjerke fra Urmaker Bjerke
Foto: Urmaker Bjerke
Ole Martin N. Evensmo

Kjeden Urmaker Bjerke får ikke lov til å drive vanlig butikk, men selger likevel luksus-klokker over nett.

ANNONSE

Netthandel spiser seg innover i stadig nye bransjer og blir et alternativ for salget av selv de dyreste varene. Nylig kunne Netthandel.no fortelle at Møllergruppen starter salget av biler over nett. Og nå girer Urmaker Bjerke opp nettsalget av prestisjeklokker i 25-150 000 kroners klassen.

Med base i Sveits og tradisjoner tilbake til 1510, er ikke luksus-delen av klokkebransjen kjent for sine raske endringer. Dyrere klokker selges gjerne av eneimportører som Bjerke og primært over disk i eksklusive butikklokaler, men netthandel presser seg på. Blant annet parallell-importerer og selger svenske-eide Urverket.no en rekke dyre klokkemerker gjennom vanlig netthandel.

Urmaker Bjerke åpnet en nettbutikk i fjor og begynner nå merke høyere fart. Men en full, vanlig nettbutikk kan han foreløpig ikke drive.

-  Mange av fabrikkene tillater ikke at vi selger på nett og noen, som Patek Philip, tillater ikke en gang at vi offentliggjør priser, forteller Halvor Bjerke, daglig leder og eier av Urmaker Bjerke.

Bjerke selger likevel snart en dyr klokke om dagen over nett, han kan bare ikke gjøre slik vanlige nettbutikker gjør det. På for eksempel siden som viser en klokke fra italienske merket Panerai til 68 000 kroner, står det diplomatisk formulert: “Dette varemerket tillater ikke salg direkte i nettbutikk. Ved interesse, vennligst kontakt oss slik at vi kan tilpasse en løsning for deg.”

Kundene får dermed kjøpt Panerai og mange andre klokkemerker uten å besøke de fire butikkene Bjerke har, det er bare litt mer omstendelig. Kunder må klikke på “Send forespørsel”-lenke og fylle ut et epost-skjema. Etterhvert kan de så bestille klokken, få oppgitt betalingsinformasjon, betale og så få tilsendt varen.

- Bransjen er litt sidrompa, medgir Bjerke overfor Netthandel.no. Men mange ser nå mulighetene det digitale gir og hvordan kundene bruker nettet til å lese og bestemme seg. Patek Philip (et svært ekslusivt merke) skal bruke 40% av markedsføringsbudsjettet sitt til neste år i digitale kanaler, forteller han.

Bjerke understreker at trenden er klar, det går mot vanlig netthandel med alle merker. Han kan for eksempel selge Omega-klokker - til en typisk 25 000 kroner - med vanlige netthandel. Men selv da kommer rundt 30 prosent av kundene og henter klokken i butikken.

Bjerke har også et annen utfordring de færreste kjeder og nettbutikker har i dag: Mange produsenter kan ikke levere nok.

- Mange produsenter har en svært begrenset produksjon og det er ikke noe vits å gire opp markedsføringen, forteller han.

Bjerke forteller at omsetningen til selskapet som har fire butikker vil ende opp på 150 millioner kroner i år, opp fra 112 millioner kroner i fjor. Han vil vil ikke gi noen detaljer rundt hvor stor andel netthandel nå utgjør, men påpeker at det fremdeles er beskjedent.

(Foto: Urmaker Bjerke)

Del artikkel: