Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Valentine´s day - en økende salgsdag

Valentine´s day - en økende salgsdag
Selv om ikke alle nettaktører er enig i at kampanjer rundt Valentine´s day har god effekt, mener Virke det totalt sett bidrar til mersalg i detaljhandelen.
therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

Men ikke alle er enig i at kampanjer rundt dagen viser god effekt.

ANNONSE

I dag, torsdag 14.februar er det den store kjærlighetsdagen der feiring av kjærlighet og romantikk skjer. Begivenheten er ikke en veldig utbredt tradisjon i Skandinavia, men har fått en viss popularitet med årene. 

– Populariteten til Valentine’s Day er økende og det er særlig de yngste som er mest opptatt av denne dagen. Blomster, vin og kort topper lista over de mest populære gavene som kjøpes til Valentine's day. Særlig blant menn er det blomster som kjøpes hyppigst. Det er også en del som benytter anledningen til å hygge seg med restaurant-, kino- og teaterbesøk, sier Bror William Stende, direktør for faghandel i Virke.

Dagen ble en anledning til å uttrykke kjærlighet gjennom gaver, blomster og valentinskort allerede på 1700-tallet. 

Til tross for at kommersialiseringen av valentinsdagen ikke har blitt like stor her som i USA, skal nordmenn i 2017 har svart at de ville bruke 270 millioner kroner på Valentine´s Day det året.

- Selv om dette ikke er noen stor tradisjon i Norge, skaper det uansett et mersalg for butikkene. Når kjøper ellers nordmenn hjerteballonger og bamser til voksne mennesker, sier Stende.

- Enklere å markedsføre Singles Day

Vi har spurt et knippe nettaktører hvordan de forholder seg til Valentine´s Day, men ikke alle er enig i at kampanjer rundt dagen gir god effekt. 

- Vi i Blivakker.no kommer ikke til å ha spesielt stort fokus på denne dagen. Vi har ikke sett noe god effekt av å markedsføre denne dagen stort tidligere. Det er definitivt lettere å markedsføre Singels day « Kjøp noe til deg selv».  Men vi skal kjøre et lite stunt på Facebook hvor vi har 20% på all sminke og fokus på å kjøpe et gavekort til sin kjære, sier Lene Johansen, salgs- og markedsdirektør i Blivakker.no.

Kremmerhuset setter heller ikke stort fokus på denne dagen, men merker noe høyere trykk i det fysiske salget.
 
- I Kremmerhusets nettbutikk er ikke Valentines en stor salgsdag. Det er naturlig nok noe høyere trykk i de fysiske butikkene, Marthe Ø. Devle, E-commerce Manager. 

Økning i salg og interesse

Selv om valentinsdagen ikke fremmer tilsvarende engasjement som man ser rundt for eksempel novemberkampanjene, viser det seg fremdeles å være en voksende trend. 

I motsetning til de overnevnte aktørene opplever Kondomeriet på sin side at Valentine´s day blir en mer og mer innarbeidet dag, som stadig øker i form av salg og interesse.

- Som «kjærestebutikken nr èn» merker vi selvfølgelig en økning i både salget og interesse rundt Valentines Day.  I tillegg til våre ordinære kampanjer har vi de siste årene kjørt tilpassede Valentine-tilbud som er tilgjengelig i både nettbutikken og våre fysiske butikker, sier Stina Meyer, E-commerce manager hos Kondomeriet.no.

Benytter sjansen til et stunt

Netthandelsgruppen ser også relevansen av å slenge seg med på trenden med sin nettbutikk Comfyballs.no, og har i den forbindelse kjørt en kampanje rundt sine boxershortser på nett. 

Comfyballs.no har benyttet anledningen til å gjøre et lite stunt, fremfor å kjøre et "ordinært" valentinssalg. 

- På Comfyballs spiller vi på at alle menn der ute fortjener å ha en partner på Valentines og at ingen baller fortjener å være ensomme. Det er så klart litt "out there", men vi ville gjøre noe litt annerledes for å skille oss ut blant butikkene som bare gir en generisk rabatt under et "Valentines sale", sier Vadim Bjarkum, Head of emerging concepts i Netthandelsgruppen.  

Dagen har ikke vært noe selskapet har vært aktive på historisk sett, men nettaktøren har med tiden følt en god kobling mellom dagen og vinklingen på kampanjene sine. 

- Med suksessen Comfyballs har sett er det nok noe vi kommer til å hoppe på oftere, sier Bjarkum. 

Merker positiv effekt

I følge Virke er dagen økende, og detaljhandelen skal i 2017 ha merket et mersalg på en drøy kvart milliard kroner i forbindelse med valentinsdagen. I fjor ble det ikke estimert noen konkrete tall.
 

- Vi ser en klar økning i salget denne dagen, sammenlignet med en vanlig salgsuke, sier Stina Meyer, E-commerce manager hos Kondomeriet.no.

Comfyballs mener at deres stunt rundt begivenheten har bidratt til å dra opp kjennskapen til deres merkevare.

- Å gjøre et lite stunt som dette er noe vi ser gir umiddelbar god effekt og positiv posisjonering for merkevaren. Samtidig drar det opp salget og merkevarekjennskapen over lengre tid, sier Vadim Bjarkum, Head of emerging concepts i Netthandelsgruppen. 
 
 

Del artikkel: