– Det er en dramatisk utvikling. Varehandelen lider under svak krone, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i NHO Handel til Dagens Næringsliv.
Dersom en nettbutikk bestiller varer fra utlandet i dag, med levering frem i tid, kan prisen på varen bli betraktelig høyere for importøren dersom kronen svekker seg fra den dagen man bestiller varen frem til betalingsdato. Dette kan naturligvis også gå til nettbutikkens fordel, men denne høsten har det altså gått feil vei. I løpet av høsten er varer som er kjøpt inn i euro, blitt fem prosent dyrere.
– Varehandelen kjøper det meste i utlandet, og på et tidspunkt må det tas ut i økte priser. Men den skarpe konkurransen gjør det vanskelig for mange, sier Næss.
Store bedrifter har ofte sikret seg mot valutasvingninger og er dermed mindre utsatt, mens små og mellomstore bedrifter ikke har de samme ressursene og får store utslag når kronen svekkes mot for eksempel euro eller dollar. Når kronekursen svekkes slik den har gjort denne høsten, er det godt nytt for bedrifter som produserer i Norge og sender varene ut av landet. Typisk bransjer er fiske, olje, møbler og den delen av reiselivsbransjen som tar imot turister i Norge. De som derimot får problemer er detaljhandelen (både grossister og butikkleddet) og den delen av reiselivsbransjen som sender turister ut av Norge.
Trøsten for norske netthandlere er at svekket kronekurs også påvirker norske forbrukere som dermed får mindre for pengene når de handler utenlands. La oss se på endringen i valutakursen fra 29. august og frem til 5. november:
- US dollar + 11,2 %
- Euro + 5,2 %
- Britiske pund + 6,7 %
- Kinesiske Yuan + 11,7 %
(Foto: Yay micro)