Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Verdens første levering med selvkjørende hentepunkt

Verdens første levering med selvkjørende hentepunkt
Netthandel

Direkte på Nitimen på NRK Radio kunne Afshin Rashid fredag morgen hente handleposen med kolonialvarer i det som skal ha vært verdens første kommersielle dagligvareleveranse med selvkjørende budbil.

ANNONSE

33-åringen er en ivrig netthandler, og har for lengst også fått sansen for å få dagligvarene hjemkjørt. Men om hun i fremtiden blir møtt av en hyggelig sjåfør er slett ikke sikkert. Kolonial.no har begynt en småskala-test med en elektrisk og selvkjørende minibuss. Det viser at teknologien er tilstede allerede i dag.

Rashid ble riktignok møtt av både en mikrofon, Nitimen-reporter Øyvind Bækkevold og Kolonial.no-gründer Karl Alveng Munthe Kaas, men har ingen betenkeligheter med å hente varene i en førerløs budbil.

- Jeg er åpen for nye ting og det har bare vært moro å være med på testen, smiler hun. Hun var en tilfeldig utvalgt kunde som ble forespurt om hun kunne tenke seg å motta leveransen fra en førerløs budbil.

- Hva er det som gjør at du foretrekker å handle dagligvarer på nett?

- Først og fremst fordi jeg sparer penger. Handlingen er mer planlagt nå og vi kjøper ikke lenger mange ting vi ikke trenger. Det blir fort dyrt å ha med seg små unger med lavt blodsukker inn i butikken, sier hun før hun bærer posen trygt i hus noen meter unna.

Atle Guttormsen, professor i økonomi, gir Rashid rett i at det kan være store penger å hente for en travel familie.

- Jeg kan bruke min egen familie som eksempel. Vi kan nok kutte dagligvarebudsjettet med en tredjedel gjennom å handle på nett. Dette gjennom å planlegge kjøpene i større grad og gjennom å sette en anstendig timelønn på den tiden vi bruker på å handle. To-tre timer spart hver uke er gull verdt i en aktiv familiehverdag, konstaterer Guttormsen som er gift og far til fire gutter i alderen 9 til 17 år.

Hjemkjørt for Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsministeren deltok også på demo-visningen utenfor Storøya skole på Fornebu. Til Netthandel.no innrømmet han at også Solvik-Olsen-familien stadig oftere legger turen til nettbutikken istedenfor den fysiske kolonialen. Og også der i gården sverges det til hjemkjørte leveranser.

- Senest i går kveld sto det en Kolonial.no-pose på kjøkkenet da jeg kom hjem. Det er veldig kjekt og greit, smilte han.

Men om han skal få varene hjemkjørt uten sjåfør må han bidra til å endre dagens lovverk.


Ketil Solvik-Olsen (t.v) innrømmer at han i en travel hverdag ofte handler hos Kolonial.no og medeier Karl Alveng Munthe-Kaas.

Ketil Solvik-Olsen (t.v) innrømmer at han i en travel hverdag ofte handler hos Kolonial.no og medeier Karl Alveng Munthe-Kaas.

Vil endre lovverket

Foreløpig benyttes den selvkjørte Kolonial.no-budbilen mest som et gimmick for å åpne øynene til folk for å vise at teknologien allerede finnes.

- Det er jo ofte ikke teknologien som er utfordringen, men sosialiseringen av den. Folk må ta teknologien i bruk mye tidligere. Det er ingen grunn til at selvkjørende budbiler ikke skal bli en del av hverdagen vår i fremtiden, påpekte den anerkjente teknologen Silvija Seres under den drøyt timelange seansen.

I dag er det ikke lov å kjøre med selvkjørende kjøretøy på offentlig vei. Dagens seanse var derfor en lukket test på et begrenset geografisk område rundt Fornebu.

- Da vi startet Kolonial.no sa vi at vi skulle revolusjonere norsk dagligvarehandel. Det har vi til dels klart allerede, men vi er ikke ferdig. Vi skal være i forkant og ta i bruk ny teknologi som gjør det lettere og mer bekvemt å handle på nett, sa Karl Alveng Munthe-Kaas, adm. direktør i Kolonial.no.

Solvik-Olsen kunne ikke komme med noen lovnader om når man får opphevet forbudet mot selvkjørte kjøretøy på veien.

- Men jeg vil i alle fall gjøre det jeg kan for at vi kan gjøre dette til en realitet, sa han til Netthandel.no

Les også: Kolonial.no vurderer selvkjørende hentepunkt

Del artikkel: