ANNONSE

Verktøykjede får kontantfrie butikker

Netthandel

Fra 1. april gjelder ikke lenger mynter og sedler som gangbar mynt hos Tools. Kontantsalget utgjør fattigslige 0,37 prosent av omsetningen.

ANNONSE

Færre og færre kunder gjør opp for seg med kontanter.

Netthandel.no har tidligere skrevet at kontantenes tid er forbi, og at nordmenns pengebruk er i ferd med å bli helt digitalisert. Norges største bank mener det er på tide å kvitte seg med kontantene. Hos Rema 1000 var det i fjor kun 8,4 prosent som betalte med kontanter.

Tools tar nå følgene av det og legger like godt ned muligheten for folk til å betale med mynter og sedler fra og med 1. april i år.

– Vi tror tiden er inne og markedet er klart for kontantfrie butikker. Tools retter seg mot næringsdrivende og proffmarkedet, og i Tools-butikkene utgjør kontantsalget nå kun 0,37 prosent av omsetningen, sier administrerende direktør i Tools AS, Jens Kristian Henriksen, i en pressemelding.

Det gjør at kontantstrømmen er så lav at det tar uforholdsmessig lang tid å administrere kontantsalg.

Slutt med ran og svarte penger

– For oss er det tidsbesparende å kutte kontanter. Tools slipper også kostnadene kontanthåndtering innebærer, og butikkene slipper egen kasseløsning. I tillegg reduseres faren for ran, samt at Tools ikke ønsker å bidra til handel med svarte penger, noe som dessverre er en utfordring i deler av bransjen, sier Henriksen.

Ti butikker er per i dag allerede helt kontantfrie. Erfaringene med kontantfritt system fra disse butikkene er gode.

– Vi har vurdert at kontantfrie butikker ikke medfører vesentlig merutgift eller andre ulemper for kunder i de segmentene vi retter oss mot, forteller Henriksen.

Fra 1. april vil 43 Tools-butikker landet rundt være kontantfrie.

Henriksen presiserer at det med kontanter menes sedler og mynt.

Bankkort vil fortsatt være gyldig betalingsmiddel, i tillegg til vanlig avtalehandel.

Omdiskutert tema

Et spørsmål som ofte dukker opp er om butikker kan nekte å ta imot kontanter. Men i Norge eksisterer det ikke noe krav om å ta imot kontanter som betalingsmiddel.

– Butik­ker har ikke kon­tra­he­rings­plikt (avtaleplikt). Det vil si at man fritt lage sine egne «alminnelige salgs­vilkår», som for eksempel kan inn­e­holde at beta­ling må skje ved beta­lings­kort, skriver jusprofessor og ekspert på pengekravsrett Olav Torvund ved Universitetet i Oslo på sitt nettsted.

Del artikkel: