Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Vi handler på nett som aldri før: Netthandelen økte med 14 prosent i 2016

Vi handler på nett som aldri før: Netthandelen økte med 14 prosent i 2016
Netthandel

- Veksten kommer spesielt fra økt frekvens. Det vil si at man handler oftere, sier Bror William Stende, bransjedirektør for Faghandel Virke.

ANNONSE

Nye analyser fra Virke Virkes eHandelsbarometer viser at det ble handlet varer i norske nettbutikker for 36,5 milliarder kroner i løpet av 2016 - en vekst på 14 prosent sammenlignet med året før.

Selv om netthandelen fortsatt viser god vekst, er veksttakten lavere enn i 2015.

- Dette viser at vi løpet av 2016 handlet oftere på nett, men for noe lavere snittbeløp enn året før, sier Stende i en pressemelding.

7,1 milliarder i varekjøp i 4. kvartal

I fjerde kvartal 2016 ble det omsatt varer på nett for 7,1 milliarder kroner, mot 5,3 milliarder kroner i tredje kvartal i følge Virkes eHandelsbarometer.

- At netthandelen ligger høyere på slutten av året er helt normalt, da vi ser en betydelig økning i netthandelen i forbindelse med at julehandelen setter fart, sier Stende.

I 2016 handlet vi en betydelig større andel av julegavekjøpene på nett. I desember alene ble det handlet varer på nett for 4,1 milliarder kroner.

I tillegg kommer netthandelen av julegavevarer i forbindelse med Black Friday:

66 prosent av de som planla å handle på Black Friday planla å handle julegaver på nett, viser tall fra Virkes eHandelsbarometeret.


Bror William Stende.

Bror William Stende.
Foto: Virke

- I større grad enn tidligere benyttet vi oss også av Click & Collect, det vil si at vi bestilte varene våre på nett, men hentet i butikk. Dette gjaldt spesielt rett opp under julaften, der kundene var redde for å ikke få varene i tide hvis de bestilte tradisjonell nettlevering, sier Stende.

Millennials kjøper med mobilen

Av eHandelsbarometeret ser vi at det er de såkalte Millennialsene har et annet handlemønster på nett.

De mellom 15-29 år kjøpte totalt varer for 1,9 milliarder kroner i fjerde kvartal, hvorav 30 prosent var innen kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk.

Deretter sto klær og sport for henholdsvis 18 og 10 prosent av varekjøpene. Denne gruppen handler også mest med mobilen. Nesten 4 av 10 varekjøp på nett ble gjort via mobil, mens det samme gjaldt kun fire prosent av kjøpene til gruppen over 60.

Blant dem mellom 30-39 år, er det klær som er på kjøpstoppen med 21 prosent av netthandelsomsetningen, totalt 1,5 milliarder i fjerde kvartal.

Det er i aldersgruppen 40-59 år hvor omsetning på nett er høyest - disse handlet varer for 2,5 milliarder i fjerde kvartal.

Her er det kategorien pc/nettbrett/mobil/småelektronikk som utgjør største andelen av omsetningen med 24 prosent, mens klær og sport og fritid kommer på andre og tredje plass med omsetning på henholdsvis 15 og 13 prosent.

Del artikkel: