(TROLLÅSEN, OPPEGÅRD): Det er i all hovedsak voksne kvinner som utgjør kjernegruppen til den gamle postordrekjempen Select.
De har for lengst gått på nett, selv om den klassiske postordrekatalogen lever i beste velgående og spiller en viktig rolle i business-sammenheng.
Selskapet, som styres fra Trollåsen på Oppegård, omsetter for 120-130 millioner kroner i Norge, Sverige, Finland, Litauen, Latvia, Estland og Polen.
Selskapet har lager både i Borås og Tallinn.
Sitter med gode kort på hånden
Selskapet sitter med gode portoavtaler på hånden, kjenner drøssevis av leverandører, har lokalkunnskap, har gode lager- og logistikkrutiner og en stor markedsføringsevne via alle som jevnlig mottar katalogen deres.
- Selv om det er voksne kvinner som i all hovedsak følger oss, så kan mange andre målgrupper være interessante. Vi kan gjerne bruke vår kjernekompetanse til å selge et par designerjeans eller golfkøller til nisjemålgrupper på våre markeder, sier Select-sjef Pierre Nilsson til eHandel.com.
For om Select selger mye, så er designerjeans som appellerer til de unge en av tingene de ikke selger. Og som Nilsson godt kunne tenke seg å kunne selge i sine markeder.
- Vi tror at entreprenørskap i fremtiden kommer til å endres. Tidligere var etterspørselen mer homogen. Mange mennesker hadde eksakt samme behov ved cirka samme tidspunkt. Nå blir markedene mer og mer fragmenterte. Kundene har unike behov til forskjellige tider. Det blir et behov for mer kompetansesalg i mange små nisjer. Utfordringen blir å kunne tilby kundetilpassede produkter, men samtidig ha kostnadseffektiv stordrift.
Select er til stede i syv forskjellige land. Foto: Bjørn Skomakerstuen
Cluster-bygging i Oppegård
Derfor tenker han høyt om muligheten for å danne et cluster av små, nisjepregede norske nettbutikker som de kan inngå partnerskap med.
- Vi skal ikke være noen tradisjonell investor som kun investerer penger. Vi skal bare være en del av et mulig partnerskap, poengterer han.
- Vi går inn i partnerskapet med våre detaljerte kjernekompetanser. Vi tilfører løsninger som kan være sourcing av varer, logistikk, gode
portoavtaler, kundeservice, lokal markedsbearbeiding også videre, sier han.
Nilsson ser for seg små selskaper på vei opp med en omsetning på 3-5 millioner kroner. Han ser at det er mange der ute som kan bidra med enda større bredde - både i sortiment og ikke minst nye kundegrupper - for Select.
- Vi kan hjelpe dem med å nå ut til mer enn bare Norge. Vi har infrastrukturen som skal til. Eventuelle nettbutikker som er aktuelle kan nyte godt av stordritfsfordelene vi har opparbeidet oss. Med denne ideen ønsker vi å skape en ny form for entreprenørskap med cluster-bygging, sier Nilsson.
Kreative og tilpasningsdyktige
Han sier at denne ideen bare følger Selects historikk som et kreativt og tilpasningsdyktig selskap.
For det som på 1960-tallet startet med Tippeboken og deretter salg av parykker, til siden også å dreie seg om postfotofremkalling, importskole via brev og salg av musikk via Direct Music Club, har nå blitt Select.
Nå ønsker de å ta neste skritt i utviklingen.
- Vi har alltid vært kreative og tilpasningsdyktige. Nå ønsker vi å initiere et samarbeid for å løfte og hjelpe norske nisjeaktører på nett, og samtidig få et bredre nisjesortiment hos oss, sier Nilsson avslutningsvis.