Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Viktig for Posten at 350-kronersgrensen ikke fjernes for tidlig

Bring Research
Posten Norge er i gang med å omstille seg før 350-kronersgrensen fjernes fra 1.1.2020.
Foto: Pressebilde: Posten Norge
therese.karlsrud.haugen

I full gang med å forberede tollbehandling av import under 350 kroner.

ANNONSE

Denne uken ble flertallet i Stortinget enige om statsbudsjettet for 2019. I budsjettavtalen blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 1.1.2020. Da må også pakker med en oppgitt verdi under 350 kroner tollbehandles fra første krone.

Hovedorganisasjonen Virke har tidligere i uken uttalt at vedtaket ikke har kommet et sekund for tidlig, og vil helst se at 350-kronersgrensen fjernes allerede i 2019. Målet deres vil være å få den fjernet fra 1.7 neste år. Posten derimot er glad for å få et ekstra år til å forberede seg.

Dette er en ny situasjon og vi vil jobbe for å unngå at det blir kaos. Vi har startet arbeidet med å forenkle prosessen for tollbehandling av slike småvarer og vil gå i dialog med Tollmyndighetene om dette. Det var viktig at politikerne ga oss et år til å forberede denne overgangen, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Innkreving av moms i nettbutikk

Posten mener at nettshopperne ikke vil hente ut lavverdisendinger hvis de plutselig må betale moms og prisen for dagens tollbehandling på 158 kroner. Da vil pakkene bli liggende og hope seg opp. Fra 2021 ser likevel Posten at EUs fellesløsning for innkreving av moms direkte i nettbutikken er den beste løsningen.

Import av sendinger med verdi over 350 kroner koster i dag 158 kroner per pakke i fortollingsgebyr når Posten håndterer fortollingen. Målet med en ny løsning skal være å redusere denne kostnaden til under hundrelappen når tollgrensen forsvinner om et drøyt år. Da må norske nettshoppere betale for tollbehandling på alt som skal inn i landet, uansett pris.

Når EU har sin løsning klar i 2021 kommer en internasjonal standard som kan håndtere innkreving av moms direkte i nettbutikkene. Inntil da er det ikke realistisk at Norge på egen hånd skal kunne etablere en løsning med direkte moms-innkreving i alle verdens nettbutikker. Vi har likevel tro på at vi skal finne en god fortollingsløsning som tilfredsstiller kravene fra norske myndigheter, sier Eckhoff.

Del artikkel: