Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Vil endre franchisemodellen - har sett seg lei på at selskaper organiserer seg slik at de slipper arbeidsgiveransvar

Vil endre franchisemodellen - har sett seg lei på at selskaper organiserer seg slik at de slipper arbeidsgiveransvar
Foto: Pressefoto: Arbeiderpartiet
Magnus Hjelle

Ap-nestleder Hadia Tajik har fremmet et forslag om å endre franchisemodellen. Tajik og Ap ønsker delt arbeidsgiveransvar mellom morselskapet og franchisen.

ANNONSE

Arbeiderpartiet liker dårlig at noen av Norges rikeste har organisert seg slik at de slipper arbeidsgiveransvar for de ansatte, ifølge Verdens Gang. 

De ønsker å pålegge delt arbeidsgiveransvar. Tajik har sett seg lei på at noen selskaper overlater arbeidsgiveransvaret til lokale kjøpmenn eller bemanningsbyråer. 

Mener medarbeiderne må ta all risiko

- Det betyr at arbeidstagerne må levere på næringstoppenes krav, samtidig som medarbeiderne må ta all risiko. De får ikke være med på å påvirke pris, konsept, tjenester og varer og kan heller ikke forhandle om lønns- og arbeidsbetingelser med de de egentlig jobber for, sier Tajik til VG.

Tajik mener at morselskapene fraskriver seg all risiko og at det ikke kan fortsette. 

– I dag er det avdelingen som selv må ta all risiko, morselskapet kan si opp avtalen når som helst uten å ha noe ansvar for medarbeiderne som står igjen. Det vil det bli slutt på, sier hun.

Er redd for smutthull

Hun ser på flertallet for å rydde opp i useriøs innleie som en stor seier og ønsker nå å fortsette med å rydde opp i franchisemodellen.

– Vi har allerede fått flertall for å rydde opp i useriøs innleie. Det er en stor seier for Arbeiderpartiet og vanlige arbeidsfolk. Nå fortsetter vi med opprydning i franchiseselskaper. Franchise brer om seg, og vi er redd for at det blir et smutthull til å fraskrive seg arbeidsgiveransvar og lempe på lønns- og arbeidsvilkår. De som gjør jobben hver dag skal vite hvem som er sjefen og hvem de jobber for.

NHO negative til forslaget, men positiv til utredning

Ap har allerede støtte fra Rødt, som var de første til å fremme et forslag om å endre reglene for franchise. I tillegg skal Krf ha saken opp til vurdering.

I en kommentar til saken mener Bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Leif Bache Mathiesen at forslaget vil punktere franchisemodellen.

- Vi støtter en utredning som gir kunnskap og fakta, men dette forslaget er skjevt og kan få konsekvenser i form av tapte arbeidsplasser. Man kan ikke gi for eksempel Rema 1000 eller McDonalds delt ansvar for flere tusen arbeidstagere uten at man kjenner arbeidsforholdene i den juridiske enheten hvor de er ansatte, sier Bache Mathiesen til VG. 

Han legger også til at franchisemodellen er en viktig motor for vekst i EU og at man eventuelt må se på konsekvensene av forslaget før man bestemmer seg for delt arbeidsgiveransvar mellom franchisegiver og franchisetager. 

Del artikkel: