Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Virke spår julehandel for 58 milliarder kroner

Virke spår julehandel for 58 milliarder kroner
Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
therese.karlsrud.haugen

Forventer økning fra i fjor.

ANNONSE

Virke har lagt frem sine julehandelsprognoser for 2019, og anslår at nordmenn kommer til handle for 58 milliarder kroner i desember, som er en økning på 1,5 prosent fra i fjor. Det betyr at hver av oss vil bruke rundt 10 850 kroner på julehandelen, som tilsvarer en stigning på 90 kroner fra i fjor. 

Tallene er dog noe annerledes enn det Oslo Handelsstandsforening (OHF) og NHO har spådd, men Virke påpeker at deres tall har vært presise tidligere år. 

- Vi har lagt frem julehandelsprognoser fast fra 1990, og de har vist seg å stemme ganske godt med virkeligheten. I fjor var vi litt for positive og spådde en vekst, men fikk omtrent et nullresultat. Men utover det stemmer vår prognoser ganske bra, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, til Ehandel. 

Julehandelen fremskyndes

Tallene viser at desember fortsatt er årets viktigste måned, men at Black Friday fortsetter å flytte julehandelen til november. 

- Handelen i desember er stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring. Mange bransjer er avhengige av den gode juleomsetningen.  Et eksempel på dette er leketøysbutikkene som omsetter for 3,3 ganger mer i desember enn gjennomsnittet for resten av årets måneder, sier Stende i en pressemelding. 

Når det gjelder Black Friday og Black Week står denne uken for en stor del av novemberomsetningen, og Virke forteller at Black Week stod for 30 prosent av omsetningen i november i fjor, mens Black Friday alene stod for 10 prosent.

- De siste årene har omsetningen på Black Friday ligget stabilt på et høyt nivå. 2019 kommer nok ikke til å bli annerledes. I tillegg legger en lørdag mindre en demper på desemberomsetningen i år, sier Stende. 

- Flere gir bort opplevelser

Nordmenn har generelt god råd, og vi kjøper ofte det vi trenger gjennom hele året. Siden 2014 har vi derfor hatt et høyere tjenestekonsum enn varekonsum, samtidig som vekstraten for tjenester er høyere enn for varer. Det merkes også på julehandelen. 

- Det er innen opplevelser, delingsøkonomi og annen tjenesteutvikling det store vekstpotensialet for varehandelen ligger. God økonomi gjør at mange har tingene de trenger. Dermed gir flere bort opplevelser i julegaver. I tillegg svarer mange av tjenestene handelen utvikler, som reparasjon og utleie, på etterspørselen fra forbrukere som ønsker et bærekraftig forbruk. Det er bra for kloden og norsk økonomi, sier Stende. 

Østfold handler for minst

Troms, Oslo og Akershus er fylkene hvor det vil bli handlet mest per innbygger. Tilbudet av julemarkeder, stemningfylte opplevelser, kulturtilbud samt store handelssentere er faktorer som trekker folk til disse stedene og dermed øker omsetningen. 

Fylket hvor det handles minst per person er Østfold. Dette skal dog ikke være fordi man er mer gjerrig her, men fordi mye penger også legges igjen i nabolandet.  

- Grensehandel påvirker flere av fylkene. I Østfold er denne tendensen sterkest, da mange kjører til Sverige for å handle inn til jul. Det samme er tilfelle i Hedmark. Vestfold og Agderfylkene er også påvirket av grensehandel, med tilbud som frakter innbyggerne med båt til Sverige og Danmark, avslutter Stende.

Del artikkel: